Cruz a Kasich uzavreli dohodu proti favoritovi Trumpovi

Dvaja rivali v súboji o republikánsku nomináciu na voľbu prezidenta USA Ted Cruz a John Kasich uzavreli dohodu. V nadchádzajúcich primárkach sa zameria každý na iný štát.

25.04.2016 07:04
Trump, Ted Cruz, USA, Foto: ,
Republikánsky prezidentskí kandidáti Donalt Trump (vľavo) a Ted Cruz počas debaty v Houstone.
debata (3)

Chcú tak dosiahnuť, aby favorit republikánskej nominácie Donald Trump nedosiahol počet delegátov potrebných na automatickú republikánsku nomináciu do boja o Biely dom. Informovala o tom agentúra Reuters.

Zástupcovia Cruzovej kampane oznámili, že sa sústredia na Indianu a nechajú Kasichovi Oregon (17. mája) a Nové Mexiko (7. júna), kde má guvernér Ohia šancu uspieť. Kasich naopak súhlasil, že „dá ruky preč“ od Indiany (3. mája).

Ak Trump do júlového nominačného zjazdu strany nezíska cez 50 percent delegátov, môže sa v ďalších kolách hlasovať bez ohľadu na výsledky primárok. Niektorí stratégovia z radov republikánov, ktorí stoja proti Trumpovi, dohodu privítali. Otázkou však podľa nich je, či opatrenie neprichádza príliš neskoro.

„Dvaja kandidáti, ktorí strácajú body, sa spojili v snahe zastaviť @realdonaldtrump. Američania sú tak unavení z politikov!“, odsúdil dohodu na twitteri Dan Scavino z Trumpovej kampane. Skupina #NeverTrump vystupujúca proti miliardárovej nominácii krok naopak uvítala. „Sme radi, že Kasich a Cruz strategicky využijú svoje zdroje, aby zastavili Trumpa,“ uviedol šéf skupiny Rory Cooper.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #primárky #Donald Trump #Ted Cruz #John Kasich