USA vyšlú do Sýrie na boj proti IS ďalších 250 vojakov

Spojené štáty vyšlú do Sýrie ďalších 250 členov špeciálnych jednotiek do boja proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).V Hannoveri na severe Nemecka to potvrdil americký prezident Barack Obama.

25.04.2016 07:12 , aktualizované: 12:45
Islamský štát, vojaci, milície, jednotka, ISIL Foto:
Islamský štát stavia na propagandu a násilie.
debata (48)

Vojaci podľa neho nepovedú pozemné bojové operácie proti IS, ale budú cvičiť miestne sily, ktoré proti teroristom bojujú. V Sýrii je teraz 50 špecialistov z USA.

Obama označil IS za jednu z hlavných hrozieb pre bezpečnosť celého sveta. Teroristi zo skupiny sa podľa neho snažia útočiť na mestá aj na občanov západných krajín, a Západ teda musí urobiť všetko pre to, aby ich zastavil.

Americký prezident tiež pripomenul, že do boja proti IS sa zapojili všetci členovia Severoatlantickej aliancie, a to nielen priamym podielom na stretoch, ale aj snahou o humanitárnu pomoc Sýrčanom. Boj je podľa Obamu úspešný a darí sa vytláčať IS z územia, ktoré ovláda.

Špecialisti z USA majú pomáhať s výcvikom desiatok bojovníkov sýrskej umiernenej opozície, ktorí v krajine bojujú proti ozbrojencom z tzv. Islamského štátu. S výcvikom Spojené štáty začali koncom roka 2013 v Turecku. Na program pôvodne vyčlenili asi pol miliardy dolárov, ale niekoľko desiatok ľudí, ktorí ním prešli, nebolo schopných účinne sa zapojiť do bojov v Sýrii.

Prvá skupina päťdesiatky vycvičených príslušníkov umiernenej opozície odišla z Turecka do Sýrie vlani v lete, ale počas niekoľkých dní väčšinu zabili, alebo uniesli radikáli z frontu An-Nusra, ktorá sa hlási k al-Káide. Postupne časť zajatcov prepustili a varovali ostatných povstalcov, aby sa do amerického programu nezapájali. Američania potom program výcviku prepracovali a zhruba pred mesiacom oznámili jeho obnovenie.

USA sa do bojov v Sýrii zapojili spolu s niekoľkými arabskými krajinami v septembri 2014, keď začali bombardovať tamojšie pozície IS.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #Islamský štát