Kubánske úrady cez víkend zatkli 193 disidentov

Kubánske úrady pozatýkali cez víkend 193 disidentov, ktorí pokojne demonštrovali za prepustenie politických väzňov a za dodržiavanie ľudských práv v krajine. Informoval o tom argentínsky server Infobae.

25.04.2016 08:26
Kuba, USA, Foto: ,
Javier Yanez sa pozerá z balkóna, na ktorý vyvesil americkú aj kubánsku vlajku. Počet turistov sa po uvoľnení amerického obmedzenia zvýšil takmer o pätinu.
debata (27)

Šéf organizácie Kubánsky vlastenecký zväz (UNPACU) José Daniel Ferrer uviedol, že 193 ľudí zadržali v sobotu a niektorí z nich sú stále za mrežami. UNPACU organizuje demonštrácie za ľudské práva pravidelne každú sobotu.

„Členovia UNPACU sa pokúsili vstúpiť do katolíckych kostolov, parkov a na ďalšie verejné miesta, kde pokojne žiadali o slobodu pre politických väzňov,“ uviedol kubánsky disident Ferrer. Dodal, že v posledných dňoch kubánsky režim zatkol aj ďalších aktivistov z iných prodemokratických skupín.

Zatýkanie disidentov prišlo len niekoľko dní po zjazde kubánskej komunistickej strany, na ktorom lídri strany zopakovali, že systém jednej, komunistickej strany je nevyhnutný na ochranu systému. Kubánsky prezident Raúl Castro na zjazde tiež varoval pred nebezpečenstvom ukončenia kubánskej socialistickej revolúcie Spojenými štátmi.

Castro tak reagoval na prejav Baracka Obamu počas jeho historickej návštevy Kuby, pri ktorej americký prezident obhajoval občianske slobody. Po stretnutí s Obamom Castro v marci vyhlásil, že ak dostane zoznam politických väzňov, tak ich okamžite oslobodí. Ale nezabudol dodať podmienku: ak existujú. Komunistický vodca dlhodobo tvrdí, že na Kube politickí väzni nie sú.

Kuba a USA už vyše roka uvoľňujú vzájomnej reštrikcie v hospodárskej oblasti a vlani v lete po viac ako polstoročí obnovili diplomatické vzťahy. Kubánski disidenti však opakovane vyhlasujú, že počas otepľovanie vzťahov oboch krajín sa postavenie kubánskej opozície nijako nezmenilo a že Kubánci stále žijú v totalite. Podľa niektorých je navyše zlepšovanie vzťahov kontraproduktívne, pretože kubánsky režim tak len získal aureolu legitimity.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Kuba #disident #Raúl Castro #zatýkanie