Obama: Problémy sa nevyriešia ich zvádzaním na migrantov

Európa i Spojené štáty sa stretávajú s množstvom problémov, tie však nemožno vyriešiť tým, že politici budú zosilňovať obavy ľudí a všetko zvádzať na migrantov a na moslimov. V Hannoveri na severe Nemecka to povedal americký prezident Barack Obama. Zdôraznil tiež, že Spojené štáty aj svet potrebujú silnú Európsku úniu.

25.04.2016 12:32
Obama, Hannover Foto: ,
Prezident USA Barack Obama počas návštevy nemeckého Hannoveru.
debata (102)

Podľa Obamu je pochopiteľné, že ľudia vnímajú negatívne globalizáciu, keď je v nej príliš málo ekonomických víťazov a príliš veľa porazených. Rovnako je podľa neho pochopiteľný strach, ktorý vyvolali teroristické útoky vo viacerých mestách. „Obavy ľudí nemožno ignorovať,“ povedal prezident. Podľa neho však nie je odpoveďou vzrastajúca netolerancia v politike, ktorú možno pozorovať.

Obama zdôraznil, že sa ľudia teraz majú napriek všetkým problémom najlepšie v dejinách. Podľa neho žije v demokratických štátoch viac ľudí ako kedykoľvek predtým, najviac ľudí v dejinách má tiež prístup k vzdelaniu a ľudia sú bohatší, než boli. Svet je tolerantnejší a je v ňom viac príležitostí pre ženy aj homosexuálov.

Zároveň upozornil, že dosiahnutý pokrok nie je nezvratný. Podľa neho ohrozujú svet nielen teroristi, ktorí útočia po celom svete, ale aj Rusko, ktoré narúša ukrajinskú suverenitu. Obama v tejto súvislosti vylúčil zrušenie protiruských sankcií.

Americký prezident tiež zdôraznil význam Európskej únie. „Spojené štáty aj svet potrebujú silnú, prosperujúcu a demokratickú Európu,“ povedal. Pripomenul, že vďaka EÚ sa podarilo zabezpečiť dohodu s Iránom o jeho jadrovom programe alebo minuloročnú dohodu o ochrane klímy z Paríža. USA podľa neho tiež bez Európy nemôžu vyriešiť všetky bezpečnostné hrozby, ktorým svet čelí.

102 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #utečenci #Hannover