Povstalecké štvrte Halabu zasiahlo najmenej 20 náletov

Povstalecké štvrte sýrskeho mesta Halab v sobotu zasiahlo najmenej 20 leteckých úderov. Násilnosti v oblasti pokračujú už deviatym dňom a bombardovanie, ktoré majú na svedomí obe strany konfliktu, usmrtilo takmer 250 ľudí. Informovali o tom opoziční aktivisti zo Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR), ktorá situáciu v krajine monitoruje z Británie. Nespresnili, či za útokmi stáli sýrske vládne lietadlá alebo ruská lietadlá, ktoré Damask podporujú, poznamenala agentúra Reuters.

30.04.2016 14:00
Halab, Syria Foto: ,
Po viacerých bombových útokoch sa z mesta Halab dvíha dym.
debata (18)

Mesto Halab je od roku 2012 rozdelené na štvrte ovládané sýrskou armádou a na tie, ktoré majú pod kontrolou povstalci. Pri bombardovaní povstaleckých častí Halabu, za ktorým stojí zrejme vládna strana, od 22. apríla zahynulo 140 osôb vrátane 19 detí, uviedla SOHR. Povstalecké ostreľovanie vládnych štvrtí si za rovnakú dobu vyžiadalo 96 obetí vrátane 21 detí.

V stredu neskoro večer bombardovali halabskú nemocnicu prevádzkovanú Medzinárodným výborom Červeného kríža a organizáciou Lekári bez hraníc (MSF). Na mieste prišlo o život najmenej 50 ľudí. Organizácia varovala, že 250-tisíc obyvateľov v povstaleckých oblastiach Halabu hrozí, že budú úplne odrezaní od lekárskej starostlivosti. Opozícia a tiež USA útok pripísali sýrskej vláde, ktorá to však odmietla. Rusko, ktoré je spojencom Damasku, dokonca oznámilo, že nemocnicu mohlo zasiahnuť lietadlo koalície, ktorá bojuje proti Islamskému štátu a ktorú vedú USA. Táto koalícia to však vylúčila.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Halab