Napriek prímeriu hlásia Ukrajinci paľbu a dvoch mŕtvych

Dvaja ukrajinskí vojaci počas uplynulých 24 hodín prišli o život v paľbe proruských separatistov na východe Ukrajiny, ďalší štyria utrpeli zranenia. Oznámil to vojenský hovorca prezidentskej kancelárie Andrij Lysenko. Zranenia podľa neho utrpel aj civilista, ktorý šliapol na mínu.

30.04.2016 20:29
debata (24)

Hlavný ukrajinský vyjednávač, bývalý prezident Leonid Kučma, vzápätí vyzval Rusko a separatistov, aby dodržiavali prímerie, dohodnuté v predvečer pravoslávnej Veľkej noci.

Tlačové stredisko ukrajinskej protipovstaleckej operácie v sobotu večer oznámilo, že od polnoci, keď začalo veľkonočné prímerie platiť, ho separatisti porušili desaťkrát. Do ostreľovanie pozícií ukrajinskej armády pritom nasadili aj veľkorážové zbrane vrátane mínometov a granátometov.

Zložitá je podľa Kyjeva najmä situácia pri prístave Mariupol a v doneckých predmestiach Marjinka a Avdijivka. Médiá donbaských povstalcov o situácii na fronte neinformovali. Separatisti počas piatka podľa hovorcu Lysenka vykonali sedem palebných prepadov na doneckom úseku frontu. Pri Mariupole povstalci ostreľovali pozície vládnych vojsk v 33 prípadoch.

„Situácia je veľmi nepokojná, niektoré pozície sú ostreľovanie aj šesťkrát denne. Ukrajinské sily boli nútené odpovedať odvetnou paľbou,“ povedal Lysenko. Kľud podľa neho panoval len na luhanskom úseku.

Podľa štvrtkovej správy OSN si konflikt v Donbase vyžiadal cez 9 300 mŕtvych a viac ako 21-tisíc zranených. Státisíce ľudí museli opustiť svoje domovy a odísť buď do Ruska, alebo do ukrajinského vnútrozemia.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina