Zjazd vládnucej strany v KĽDR zakončil slávnostný sprievod

V centre Pchjongjangu sa v utorok podľa agentúr AFP a AP uskutočnil ohromný sprievod na oslavu zakončenia výnimočného zjazdu Kórejskej strany práce, prvého po 36 rokoch. Zjazd za účasti viac ako 3 400 delegátov potvrdil diktátora Kim Čong-una na čele severokórejského režimu, ktorý je považovaný za najizolovanejší na svete.

10.05.2016 08:15
Kórea, KLDR, Foto: ,
Obrovský sprievod v Pchjongjangu zakončil zjazd vládnucej Kórejskej strany práce.
debata (5)

Státisícom účastníkov pestrofarebného sprievodu kýval Kim Čong-un z balkóna svojho paláca. Oproti tradičným vojenským prehliadkam v Pchjongjangu bol utorňajší sprievod úplne civilný. Vojenskú tematiku podľa AFP však pripomínali makety rakiet a ďalšej techniky, ktoré niesli niektorí z účastníkov.

V nedeľu zjazd Kórejskej strany práce rozhodol, že Severná Kórea bude pokračovať v rozširovaní a zlepšovaní svojho jadrového arzenálu. Zjazd však zároveň schválil rozhodnutie, že KĽDR nepoužije jadrové zbrane, ak jej suverenitu nenarušia iné nukleárne mocnosti.

Zjazd podľa štátnej agentúry KCNA potvrdil tiež tradičné úsilie o znovuzjednotenie Kórejského polostrova rozdeleného od vojny v polovici 50. rokov minulého storočia, a zachovanie doktríny Songun, teda, že „armáda je na prvom mieste“. Naďalej tak platí, že obranyschopnosť štátu je zo všetkého najdôležitejšia, preto zostáva Kórejská ľudová armáda kľúčovou zložkou režimu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Kim Čong-un