Muž pri Mníchove dobodal štyroch ľudí, mal vraj psychické problémy

Útočník ozbrojený nožom dobodal v utorok ráno na stanici neďaleko Mníchova štyroch ľudí, jedna z obetí na následky zranení zomrela. Informovala o tom televízia n-tv. Svedkovia uviedli, že útočník kričal "Alláhu akbar" (arabsky "Boh je veľký"). Podľa bavorského ministra vnútra zrejme nešlo o islamistické násile, ale o útok psychicky chorého muža.

10.05.2016 09:19 , aktualizované: 13:56
debata (176)

Útok sa stal v obci Grafing asi 25 kilometrov juhovýchodne od Mníchova. Útočník okolo 05:00 SELČ prišiel bosý na miesto činu, podľa polície vstúpil do čakajúceho prímestského vlaku a napadol štyroch mužov. Dvoch zranil ľahko a dvoch ťažko. Jeden z ťažko zranených – 50-ročný muž, ktorého útočník bodol do chrbta – následkom zranení neskôr podľahol.

Policajti útočníka krátko na to zadržali a uviedli, že ide o 27-ročného nemeckého občana. Miestne médiá informovali, že sa jedná o Paula H., ktorý pochádza zo Stredonemeckej spolkovej krajiny Hesensko. Nejde vraj o migranta, ktorý by v minulosti získal nemecký pas.

Podľa bavorského ministra vnútra Joachima Herrmanna zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by útočník bol islamistickým radikálom. Muž mal podľa neho zjavne psychické ťažkosti aj problémy s drogami. Politický motív vyšetrovatelia ďalej preverujú. Páchateľ totiž podľa úradov „pri čine urobil vyhlásenia, z ktorých možno usudzovať, že išlo o politický motív“. K činu sa zadržaný už priznal.

Polícia zatiaľ teroristickú povahu činu nevylúčila, ďalšie podrobnosti chce zverejniť o 15:00 SELČ. Podľa rozhlasovej stanice Bayerischer Rundfunk útočník v minulosti nemal problémy so zákonom.

„Sme absolútne pokojné hornobavorské malomesto blízko Mníchova,“ reagovala šokovaná starostka Grafing Angelika Obermayerová. „Niečo také je úplne nové a ľuďmi to hlboko otriaslo,“ dodala.

Polícia uzavrela stanicu, kde sa útok stal, prerušená je aj prevádzka linky prímestského vlaku do Mníchova.

176 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Nemecko #Mníchov