Nemecko sabotovalo rokovania o reforme vzťahov Británie s EÚ, tvrdí exminister

Nemecko sabotovalo snahu premiéra Davida Camerona o reformu vzťahov Británie s Európskou úniou. V rozhovore poskytnutom bulvárnemu denníka The Sun to v utorok povedal bývalý britský minister práce a zástanca brexitu (odchodu Británie z EÚ) Iain Duncan Smith, ktorý opustil vládu v polovici marca.

10.05.2016 14:30
debata (3)

Za zotrvanie Britov v únii sa v utorok postavili exministri USA či bývalí generálni tajomníci NATO.

„Mali de facto právo veta nad všetkým,“ komentoval euroskeptik Smith pozíciu Nemecka pri rokovaniach o reforme vzťahov Londýna s európskym blokom na začiatku roka. K rozhovoru so Smithom denník The Sun pripojil nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú držiacu bábku v podobe Davida Camerona.

Merkelová podľa Smitha okrem iného donútila britského premiéra, aby sa vzdal svojej predstavy o „záchrannej brzde“, ktorá by zabránila príchodu nových imigrantov z krajín EÚ. „Bolo to, ako by Nemci sedeli v miestnosti, aj keď tam neboli. Bola tam pre nich stolička navyše, hovorili sme jej nemecká stolička,“ povedal Smith. „Reforma zlyhala. Sme v horšej pozícii, ako sme boli predtým,“ dodal.

Cameron po rokovaniach so zvyšnými lídrami krajín únie nakoniec vyjednal „záchrannú brzdu“ v podobe možnosti obmedziť výplatu nepríspevkových zamestnaneckých benefitov ľuďom z iných krajín únie.

V reakcii na Smithovo vyhlásenie Cameronov úrad uviedol, že sa premiér pre inú podobu záchrannej brzdy rozhodol vedome, pretože ju považoval za efektívnejšiu.

Na podporu zástancov zotrvania Británie v EÚ vystúpilo v liste adresovanému denníku The Times 13 bývalých ministrov zahraničia a obrany a poradcov pre národnú bezpečnosť Spojených štátov vrátane Madeleine Albrightovej či Leony Panetty.

Vplyv Británie vo svete by sa po prípadnom brexite podľa nich zmenšil a krok by „nebezpečne oslabil“ tiež celú Európu. Rovnako argumentovalo vo svojej výzve aj päť bývalých generálnych tajomníkov Severoatlantickej aliancie vrátane Javiera Solanu či Andersa Fogha Rasmussena.

Britský konzervatívny poslanec sir Nicholas Soames BBC povedal, že by podľa neho jeho dedko Winston Churchill, keby žil, hlasoval proti odchodu Británie z EÚ.

Svoju kampaň za zotrvanie v európskom bloku oficiálne začína Labouristická strana. Podľa jej predsedu Jeremyho Corbyna budú hlasy labouristických voličov v referende 23. júna „kľúčové“. Vlastná kampaň proti brexitu začína tiež Škótsko.

Premiér Cameron v pondelok varoval, že by odchod Británie z EÚ mohol ohroziť mier v Európe. Bývalý londýnsky starosta Boris Johnson krátko nato uviedol, že si Londýn nevyjednal žiadne reálne zmeny týkajúce sa postavenia krajiny v rámci únie, a preto by vláda teraz v kampani pred referendom logicky mala podporiť vystúpenie Británie z EÚ.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit