Obama navštívi Hirošimu ako prvý prezident od vojny

Americký prezident Barack Obama zavíta koncom mája na historickú návštevu Hirošimy. Informoval o tom Biely dom. Bude to vôbec prvá návšteva americkej hlavy štátu v Hirošime od chvíle, keď americká atómová bomba na konci druhej svetovej vojny zrovnala toto japonské mesto so zemou.

10.05.2016 14:46
debata (23)

Na miesto, kde viac ako 100-tisíc obyvateľov zomrelo v dôsledku nukleárneho útoku z mája 1945, sa Obama vypraví v rámci svojej cesty po Vietname a Japonsku, ktorá je plánovaná od 21. do 28. mája. Pamätník v Hirošime navštívi podľa utorňajšieho vyhlásenia Bieleho domu v sprievode japonského premiéra Šinzóa Abeho. Jeho úrad návštevu potvrdil s tým, že prezident si uctí obete bombardovania.

Podľa Obamovho bezpečnostného poradcu Bena Rhodesa nebude hlava štátu prehodnocovať použitie bomby na konci vojny, ale „ponúkne pohľad vpred zameraný na našu spoločnú budúcnosť“. Spojené štáty považujú útoky na japonské mestá Hirošima a Nagasaki za dôležitý krok k ukončeniu vojny.

Do Hirošimy pred mesiacom zazavítal minister zahraničia John Kerry, ktorý naznačil Obamov záujem navštíviť tiež toto japonské mesto. Odvtedy médiá špekulovali o prípravách takejto návštevy.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #hirošima