Turecko neobviní muža podozrivého zo zabitia ruského pilota

Turecká prokuratúra rozhodla, že neexistuje dostatok dôkazov na vznesenie obvinení voči mužovi, ktorý je podozrivý zo zabitia pilota ruského bojového lietadla zostreleného vlani tureckou stíhačkou. Oznámila to v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na právnika podozrivého.

10.05.2016 17:00
debata (62)

Ruský stíhací bombardér Su-24, ktorý bol na misii na podporu pozemných operácií sýrskej armády voči protivládnym povstalcom, zostrelila 24. novembra turecká stíhačka typu F-16.

Jedného z pilotov dvojmiestneho lietadla, ktorí sa po zásahu raketou katapultovali, zastrelili Tureckom podporovaní turkménski povstalci pôsobiaci v Sýrii. Incident vyvolal veľké napätie vo vzťahoch medzi Tureckom a Ruskom.

Turek Alparslan Čelik, ktorý bojoval v Sýrii ako člen skupiny turkménskych povstalcov, sa pôvodne verejne priznal k spoluúčasti na vražde ruského pilota. Svoje priznanie však neskôr odvolal a trval na tom, že na pilota nestrieľal a snažil sa v tom zabrániť aj svojim spolubojovníkom.

Turecká polícia ho zadržala koncom marca v prístavnom meste Izmir na základe obvinení z nelegálnej držby zbrane, ktoré nesúviseli so zabitím pilota. Prokuratúra však Čelika vypočúvala aj v súvislosti s týmto prípadom. Moskva nástojila na tom, že predpokladaný vrah by mal dostať prísny trest.

„Po preskúmaní dôkazov svedčiacich o vine i nevine prokuratúra rozhodla, že neexistuje dôvod na trestné stíhanie,“ uviedol pre Reuters jeden z Čelikových právnikov Murat Ustundag.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #zostrelená stíhačka