Erdogan opäť kritizoval EÚ, podľa neho chráni teroristov

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok opäť obvinil európske štáty z poskytovania útočiska politickým odnožiam teroristických organizácií pôsobiacich v Turecku.

10.05.2016 20:19 , aktualizované: 21:54
debata (36)

Zároveň označil za čierny humor výhrady Európskej únie k zavádzaným protiteroristickým zákonom v Turecku, ktoré aj podľa mimovládnych organizácií porušujú ľudské práva. V prejave Erdogan zároveň vyjadril nádej, že EÚ zavedie bezvízový styk s Tureckom najneskôr do októbra.

„Čakáme predovšetkým, že krajiny EÚ upravia svoje zákony, ktoré podporujú terorizmus,“ povedal Erdogan v narážke na politické zastúpenie organizácií obhajujúcich záujmy kurdskej menšiny v Turecku.

„Európske krajiny aj naďalej zostávajú bezpečným útočiskom pre politické odnože teroristických skupín. To, že EÚ kritizuje našu krajinu ohľadom definície terorizmu, je preto čierny humor,“ dodal. Médiá zatiaľ neuviedli, či Erdogan spomenul, aké organizácie, ktoré sám označuje za teroristické, krajiny únie chránia.

Minulý týždeň po nečakanom oznámení premiéra Ahmeta Davutoglua, že opúšťa svoju funkciu, Erdogan vyhlásil, že Ankara svoje protiteroristické zákony nezmení. Zmiernenie týchto zákonov je súčasťou siedmich desiatok požiadaviek EÚ, ktoré musí Ankara splniť, ak chce bezvízový styk a obnovenie rozhovorov o vstupe do EÚ dosiahnuť.

EÚ sľúbila Turecku pri splnení všetkých podmienok dosiahnuť k 30. júnu bezvízový styk výmenou za pomoc Turecka pri zvládaní migračnej krízy v snahe znížiť počty migrantov plávajúcich cez Egejské more do Grécka. Únia za to sľúbila aj obnovenie prístupových rozhovorov alebo finančnú pomoc na zlepšenie situácie v tureckých utečeneckých táboroch.

Europoslanci sa zatiaľ nemienia zaoberať liberalizáciou víz pre občanov Turecka

Liberalizácia vízovej povinnosti pre občanov Turecka bude možná iba vtedy, ak turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zmení kontroverzné antiteroristické zákony. Uviedli to členovia výboru Európskeho parlamentu (EP) pre občianske slobody a spravodlivosť.

Spomínaný výbor EP odmietol vyhovieť žiadosti Európskej komisie o rýchle prerokovanie problematiky s tým, že sa otázkou bude zaoberať až po tom, čo Turecko splní všetkých 72 predpokladov pre umožnenie bezvízového vstupu pre jeho občanov do krajín Európskej únie. A medzi ne, ako pripomenul šéf frakcie liberálov v EP Guy Verhofstadt, patrí aj zmena týkajúca sa antiteroristických zákonov.

V podobnom duchu sa vyjadril aj šéf frakcie Európskej ľudovej strany Manfred Weber. Spolupredsedníčka frakcie zelených Rebecca Harmsová sformulovala svoj názor podľa tlačovej agentúry DPA slovami: „Postaráme sa o to, že nedôjde k bezpodmienečnej liberalizácii vízového styku, ale že sa podmienky, ktoré boli dohodnuté, aj reálne splnia“.

V rozprave sa hovorilo aj o zriadení európskej pohraničnej stráže či o nutnosti európskeho mechanizmu vracania ilegálnych migrantov ako predpokladu pre zavedenie kvót pre prerozdeľovanie utečencov v rámci únie.

Šéf luxemburskej diplomacie Jean Asselborn podrobil ostrej kritike krajiny Vyšehradskej štvorky v súvislosti s ich neochotou prijímať migrantov s odvolaním sa na absenciu tradícií. „Tým sa raz musí povedať: Ani my sme nemali tradíciu, v zmysle ktorej bohaté členské štáty pomáhajú chudobným“.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Recep Tayyip Erdogan