Rakúsko hľadá šéfa. Nástup ihneď

Prácu na plný úväzok, kanceláriu v centre Viedne, plat 21 715 eur mesačne ponúka rakúsky portál pre pracovné príležitosti. Oznam sa na karriere.at objavil po tom, čo v pondelok nečakane odstúpil spolkový kancelár Werner Faymann. Od uchádzačov požaduje schopnosti krízového manažéra. Politická skúsenosť je výhodou, nie však podmienkou. Nástup ihneď!

11.05.2016 07:25
Christian Kern Foto: ,
Jeden z kandidátov na uvoľnené kancelárske kreslo: generálny riaditeľ rakúskych železníc ÖBB Christian Kern.
debata (11)

Recesistický inzerát podpísaný európskou krajinou strednej veľkosti si s podobnými podmienkami mohla pokojne podať aj Sociálnodemokra­tická strana Rakúska (SPÖ). Tá teraz horúčkovito zháňa Faymannovho nástupcu nielen na post šéfa vlády, ale aj na svoje čelo. Potrebuje pritom súrne rozhodnúť o svojom ďalšom smerovaní, upozorňuje politológ Reinhard Heinisch. „SPÖ má dva hlavné problémy, ktoré nedokázala vyriešiť, lebo je rozdelená nielen na dve krídla, ale na rôzne menšie frakcie: Či má spolupracovať s pravicovopo­pulistickou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ) a ako sa má vyrovnať s utečeneckou situáciou,“ hovorí pre Pravdu profesor Salzburskej univerzity.

Doterajší kancelár nebol schopný presadiť kompromis, lebo stratil jasný postoj a nedokázal vytýčiť cestu vpred, myslí si Heinisch, ktorý v tom vidí aj dôvod, prečo SPÖ či jej koaliční ľudovci (ÖVP) prvý raz od druhej svetovej vojny neobsadia post hlavy štátu. „Straty, ktoré strana utrpela v prvom kole prezidentských volieb, nastolili naliehavú potrebu riešiť tento problém, pretože nejednotnosť už viac nebolo možné zastierať.“

Sociálnych demokratov tlačí čas, pripomína salzburský profesor. „Druhé kolo volieb hlavy štátu 22. mája môže do úradu priviesť prezidenta, ktorý nemusí mať tendenciu akceptovať nového kancelára SPÖ, preto strana chce tieto otázky vyriešiť dovtedy, kým na čele vlády bude sociálny demokrat,“ usudzuje Heinisch.

Faymann má zatiaľ iba dočasných nástupcov. Vládu prechodne riadi doterajší šéf ÖVP vicekancelár Reinhold Mitterlehner. A SPÖ k voľbe nového predsedu vedie viedenský starosta Michael Häupl. Sociálni demokrati si chcú lídra vybrať najneskôr do budúceho utorka, ale možno sa im to podarí už tento piatok, s tým, že formálne by bol zvolený koncom júna. Podľa médií sú favoritmi manažéri. Najviac šancí prisudzujú generálnemu riaditeľovi rakúskych železníc Christianovi Kernovi (50). Niekdajší šéf televíznych staníc ORF a RTL Gerhard Zeiler (60) má zase údajne podporu vplyvného Häupla. „Obaja presadzujú pragmatickejší a propodnikateľský kurz,“ napísal denník Standard. V hre je aj bývalá manažérka firmy Siemens Brigitte Edererová (60).

„Bolo by dobré mať novú tvár, niekoho z mimostraníckeho prostredia,“ sformulovala očakávania verejnosti pre agentúru AFP sociologička Karin Cvrtilová. Pre SPÖ je však mimoriadne dôležité rozhodnúť, či na spolkovej úrovni strana potvrdí svoj záväzok nespolupracovať s populistickou FPÖ, alebo, naopak, pripustiť budúcu koalíciu, ako to už v Burgenlande na východe krajiny spravilo miestne vedenie, čo podporuje aj stranícky veterán a niekdajší kancelár Franz Vranitzky.

Politológ Anton Pelinka u Innsbruckej univerzity to však považuje pre riziko rozštiepenia strany za veľmi nebezpečné. „Časť voličov SPÖ by to mohlo nasmerovať k podpore zelených,“ cituje ho AFP.

Sociálnym demokratom situáciu neuľahčuje ani ich koaličný partner. ÖVP už odkázala, že ďalšiu spoluprácu si vie predstaviť len v prípade, ak SPÖ nebude nič meniť na súčasnej reštriktívnej politike voči migrantom. K tej sa Faymann priklonil až tento rok, kým ešte vlani presadzoval voči utečencom politiku otvorených dverí.

„Predčasné voľby nemožno vylúčiť, lebo nie je jasné, či ÖVP bude chcieť pokračovať s novým lídrom SPÖ. Jediným stabilizačným faktorom však je, že ani SPÖ ani ÖVP si teraz neželajú voľby, lebo vo všetkých prieskumoch zaostávajú za FPÖ (23 – 24 % proti 30 %),“ upozorňuje Heinisch. Hlavným problémom pre SPÖ je, že nemá obvyklého nástupcu ani na post kancelára, ani straníckeho lídra, čo sa stalo prvý raz za desaťročia," dodáva.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #kancelár #Werner Faymann