Europoslanci odmietli návrh EK na vykúpenie z prijatia migrantov

Európsky azylový systém je potrebné reformovať, nový návrh Európskej komisie je však nedostatočný a nápad, že krajiny sa budú môcť z prijatia utečencov vykúpiť, je neprijateľný. Zhodla sa na tom väčšina europoslancov, ktorí v Štrasburgu debatovali o zmenách takzvaného dublinského systému, podľa ktorého žiadosť o azyl rieši štát, kde sa utečenec prvýkrát dostane na územie Európskej únie.

11.05.2016 18:09
utečenci, imigranti, dieťa, migranti Foto: ,
Europoslanci nesúhlasia s návrhom, aby sa mohli krajiny z prijatia utečencov vykúpiť peniazmi.
debata (64)

Európska komisia minulý týždeň predstavila návrh, v ktorom chce dublinské pravidlá zachovať. Doplniť by ich však mal krízový mechanizmus rozdelenia žiadateľov o azyl na základe kvót v prípade preťaženia jednej z krajín EÚ. Mechanizmus by bol spustený automaticky v krízovej situácii, bolo by však možné sa z neho dočasne vyplatiť a to sumou 250-tisíc eur (6,75 milióna Sk) za jedného z odmietnutých žiadateľov.

„Musíme zabezpečiť, aby ľudia, ktorí potrebujú ochranu, ju dostali. To je naša morálna povinnosť i právna zodpovednosť. Nájsť spôsob, ako pomôcť ľuďom, aby nemuseli riskovať svoje životy pri nebezpečných cestách a nedostali sa do rúk pašerákov,“ uviedol na úvod podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans s tým, že súčasný azylový systém nestačí, pretože má slabiny. „Navrhujeme korektívnu mechanizmus dublinského systému. Ten by sa spúšťal automaticky, kedykoľvek by bol členský štát zaplavený migrantmi; utečenci budú presunutí do iných členských štátov,“ dodal. Všetky členské štáty budú podľa neho musieť do tohto systému prispieť a preukázať solidaritu, alebo finančne podporiť tie štáty, ktoré sa utečencov ujmú.

Podľa maltskej europoslankyne Roberty Metsolaovej má návrh EK určité dobré prvky a vykazuje pokrok pri riešení problému, napríklad pokiaľ ide o posilnenie Európskeho podporného azylového úradu (EASO). „Myslím ai však, že myšlienka Európskej komisie, že by sa členské štáty mohli z tohto mechanizmu vyplatiť, je provokatívny. To, že sa niektoré krajiny môžu vzdať zodpovednosti za peniaze, nie je podľa mňa najlepší spôsob, ako dosiahnuť zdieľanej solidarity,“ uviedla Metsolaová.

Talianska europoslankyňa Elly Schleinová z frakcie socialistov uviedla, že je potrebná reforma súčasného systému, návrh komisie je nevyhovujúci. „Nie je možné, aby len niekoľko krajín riešilo 80 percent žiadostí o azyl. A takisto nie je možné takto rozpredávať solidaritu a práva,“ povedala s tým, že by bolo potrebné niektorým krajinám pripomenúť, že solidaritu štátom ukladajú články základných únijných zmlúv. Podľa švédskej europoslankyne Cecilie Wikströmovej z frakcie európskych liberálov takisto nie je možné, aby boli medzi štátmi ako „pingpongové loptičky“ presúvané najmä nikým nesprevádzané deti, ktoré sa dostanú do Európy.

„Dublin zomrel a nemá zmysel ho oživovať. Navrhovaná korektúra pre prípad výnimočných migračných tlakov nič nerieši a je naivná,“ uviedla nemecká europoslankyňa Cornelia Ernstová z frakcie Európska zjednotená ľavica – Nordická zelená ľavica (GUE / NGL). Utečenci podľa nej nie sú predmety, ktoré možno niekam presunúť. Ich utrpenie nový systém nijako neukončí.

„Automatické premiestnenie sa bude len ťažko realizovať. Krajiny radšej zaplatia a umyjú si ruky,“ povedala k novému návrhu talianska europoslankyňa Laura Ferraraová z pravicovej euroskeptickej frakcie EFDD. „Treba si uvedomiť, ako bude fungovať taká pokuta – zaplatí to daňový poplatník. My chceme niečo odstrašujúce, napríklad zastaviť krajine hlasovacie právo,“ dodala.

Britský europoslanec Timothy Kirkhope z frakcie konzervatívcov a reformistov pripomenul, že systém premiestňovania nebol úspešný ani v minulosti. „Systém platieb takisto nie je dobrou alternatívou. Tieto návrhy budú fungovať iba v prípade, keď budeme všetci dodržiavať určité pravidlá. Väčšina členských štátov si, ako sa zdá, myslí, že sú nad právom,“ uviedol.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #azyl #utečenci #EK