Europoslanci nesúhlasia so skorým zrušením víz pre Turkov

Poslanci Európskeho parlamentu nesúhlasia so skorým zavedením bezvízového styku Turecka s Európskou úniou. Ako počas debaty v Štrasburgu zdôrazňovali, Ankara neplní podmienky, ktoré Brusel stanovil. Mnohí z členov parlamentu nazvali správanie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana vydieraním.

11.05.2016 20:54
debata (8)

Zo 72 podmienok, ktoré sa Turecko zaviazalo splniť v dohode o obmedzení migrácie uzatvorenej v marci s EÚ, zostáva otvorených ešte päť kapitol: boj proti korupcii, ochrana dát, spolupráca súdov s únijnými štátmi, spolupráca s Europolom a protiteroristické zákony. Pôvodne mali Turci do schengenského priestoru bez kontrol vnútorných hraníc cestovať na 90 dní bez víz už od konca júna.

„Európska komisia chce od júna povoliť 80 miliónom Turkov bezvízové ​​cestovanie, to je neuveriteľné,“ uviedla belgická europoslankyňa Helga Stevens z frakcie konzervatívcov a reformistov. Komisia by podľa nej mala skôr Turecko upozorniť na zhoršujúcu sa politiku krajiny v oblasti slobody prejavu. „Hanbím sa za to, ako sa komisia správa voči diktátorovi,“ dodala v rámci pobúrenej debaty, ktorá v europarlamente ohľadom tejto témy zavládla.

Podobne hovorila aj holandská europoslankyňa Sophia in't Veldová z frakcie európskych liberálov. „Komisia hovorí, že viac menej všetko bolo splnené, zostáva len pár drobností. Ale aké drobnosti? Realita je iná,“ uviedla. Zo strany prezidenta Erdogana ide podľa nej o vydieranie. „Prečo? Pretože sme nejednotní a slabí. Vedúci predstavitelia štátov sa nedokázali zhodnúť na spoločnej politike,“ dodala.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Turecko