Nevzdám sa, odkázala odvolávaná brazílska prezidentka

Brazílska prezidentka Dilma Rousseffová sa zaprisahala, že bude "všetkou silou a všetkými zákonnými prostriedkami" bojovať proti snahám odvolať ju z najvyššej funkcie.

12.05.2016 08:20
Dilma Rousseffová Foto: ,
Brazílska prezidentka Dilma Rousseffová na archívnej snímke.
debata (3)

„Posledným dňom môjho mandátu je 31. december 2018,“ vyhlásila ľavicová politička, obviňovaná z manipulovania s výsledkami štátneho rozpočtu v snahe zamaskovať pred voľbami rastúci deficit.

Rousseffovej emotívny prejav pred tisíckami stúpencov zaznel pred včerajším zasadaním hornej komory parlamentu, ktorá má hlasovať o začatí procesu jej zosadenia. Rozhodnutie senátorov sa očakávalo v noci nášho času, prípadne môže padnúť dnes v priebehu dňa.

Rousseffová znova kritizovala svojich odporcov za pokus o „štátny prevrat bez armády a bajonetov“. Na jeho čele podľa nej stojí bývalý predseda snemovne Eduardo Cunha, spojenec viceprezidenta Michela Temera, ktorý by prezidentku mohol už tento týždeň nahradiť. „Títo ľudia sa nedokážu nechať zvoliť do prezidentského úradu, a tak používajú proces zosadenia ako nepriame voľby, z ktorých bol ľud vylúčený,“ vyhlásila.

Cunha je považovaný za vodcu odporcov prezidentky a bol medzi iniciátormi aprílového hlasovania, v ktorom dve tretiny poslancov hlasovali za jej odvolanie. Cunhu medzitým najvyšší súd dočasne zbavil funkcie pre obvinenie z marenia vyšetrovania korupcie, ktoré sa proti nemu vedie a pre zastrašovanie poslancov.

Cunhov úradujúci nástupca Waldir Maranhao v pondelok najprv rozhodol anulovať výsledok hlasovania poslancov o zosadení Rousseffovej, ale potom svoje rozhodnutie odvolal. Podľa prieskumu brazílskych médií sa za ústavnú žalobu proti prezidentke chystalo hlasovať asi 50 z 81 senátorov, čo je dosť na to, aby bola Rousseffová dočasne odvolaná a predbežne na 180 dní ju nahradil viceprezident Temer. Rousseffová však ešte stále dúfa v zvrat. Jej právnici požiadali najvyšší súd, aby celý proces odvolávania hlavy štátu zrušil.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Dilma Rousseffová