Rousseffová opustila úrad, dočasným prezidentom je Michel Temer

Doterajší viceprezident Michel Temer sa ujal predbežne funkcie prezidenta Brazílie potom, čo prezidentku Dilmu Rousseffovú dočasne zbavili úradu senátori. Informovala o tom brazílska televízia G1. Brazílska prezidentka označila svoje zosadenie za puč a obvinenia za nespravodlivé. Pred odchodom z prezidentského paláca vyjadrila presvedčenie, že v ďalšom hlasovaní bude očistená a do úradu sa vráti. Podľa agentúry Reuters tiež uviedla, že je pyšná, že mohla byť prvou ženou na čele najväčšej latinskoamerickej krajiny.

12.05.2016 12:56 , aktualizované: 18:22
Brazília, Rousseffová, Foto: ,
Dočasne zosadená brazílska prezidentka Dilma Rousseffová.
debata (5)

Temer oznámil mená viac ako dvadsiatky svojich ministrov, medzi ktorými na rozdiel od predchádzajúcej vlády nie je žiadna žena. Zoznam novej vlády priniesla televízia G1 s tým, že treba obsadiť dva posty. Novým ministrom zahraničia bude senátor a bývalý guvernér Sao Paula José Serra (74), financie povedie dlhoročný guvernér centrálnej banky Henrique Meirelles (70) a ministrom obrany bude poslanec Raul Jungmann (64), ktorý pôsobil ako minister v 90. rokoch.

Sedemdesiatpäťročný Temer bude prezidentom minimálne do tej doby, než senátori pod vedením predsedu najvyššieho súdu v 180-dňovej lehote rozhodnú o oprávnenosti ústavnej žaloby voči Rousseffovej.

Rousseffová označila svoje zosadenie za prevrat. „Bola som zákonne zvolená 54 miliónmi Brazílčanov … a nikdy som si nemyslela, že budem musieť bojovať proti puču,“ zopakovala stanovisko k svojmu zosadeniu Rousseffová. Dodala, že bude pokračovať v boji za demokraciu. Jej prípad budú teraz posudzovať opäť senátori, avšak pod vedením predsedu najvyššieho súdu. Rozhodovať budú o tom, či je dôvod jej zosadenia oprávnený a či bude úradu zbavená definitívne.

Podľa denníka El País bola Rousseffová pred prezidentským palácom zdravilo 3-tisíc priaznivcov, vrátane exprezidenta Lula da Silvu. Dočasne zosadená prezidentka priznala, že sa dopustila chýb, ale je presvedčená, že nespáchala žiadny zločin. „Som súdená nespravodlivo,“ uviedla 68-ročná Rousseffová, ktorá do najvyššieho úradu nastúpila v januári 2011.

Nová vláda, ktorá sa má pod vedením doterajšieho viceprezidenta Michela Temera ujať funkcie vo štvrtok večer, podľa Rousseffovej ukončí sociálne programy. Práve tými si prezidentka a jej predchodca Lula da Silva získali veľkú popularitu voličov, ktorá však v posledných rokoch výrazne poklesla.

Mnohí súhlasia s Rousseffovou, že za jej odvolaním nestojí len manipulovanie s rozpočtom pred minulými voľbami. Takéto praktiky, hoci nie sú legálne, boli totiž v Brazílii obvyklé a robili ich aj iné vlády. Podľa serveru BBC k nim však tento kabinet pristupoval častejšie.

Podľa politológov prispela k pádu prezidentky ekonomická kríza, ktorá je najhoršia v krajine za posledné tri dekády. Na vine je podľa niektorých politika socialistickej prezidentky, na recesii sa však významne podpísal pokles cien hlavných vývozných artiklov Brazílie – ropy, železnej rudy a sóje.

Za oslabením popularity socialistickej prezidentky stojí tiež rozvírenie škandálu okolo štátnej firmy Petrobras, v ktorom čelí obvineniu či vyšetrovaniu z korupcie rad politikov z rôznych politických strán, vrátane vládnej Strany pracujúcich. Kauza sa v médiách objavila v roku 2014 a od tej doby škandál nadobudol nebývalých rozmerov.

Podľa priaznivcov Rousseffovej je práve obvinenie mnohých politikov v kauze dôkazom toho, že jej vláda nezametá takéto prípady pod koberec. Rousseffovú v úplatkárskom škandále zatiaľ vyšetrovatelia z ničoho neobvinili.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Dilma Rousseffová #Michel Temer