Novým kancelárom Rakúska sa zrejme stane šéf železníc Kern

Novým rakúskym kancelárom sa podľa všetkého stane doterajší šéf rakúskych železníc Christian Kern. Na päťdesiatročnom manažérovi, ktorý bol od začiatku jedným z favoritov na post uvoľnený Wernerom Faymannom, sa podľa webu rakúskeho denníka Kurier zhodli špičky sociálnej demokracie. V piatok by jeho nomináciu mali oznámiť oficiálne.

12.05.2016 15:23 , aktualizované: 15:58
Rakúsko, Christian Kern, Foto: ,
Doterajší šéf rakúskych železníc Christian Kern bude zrejme novým rakúskym kancelárom.
debata (1)

Kern sa vo štvrtok vo Viedni stretol s dočasným predsedom sociálnej demokracie Michaelom Häuplom a mediálnym manažérom Gerhardom Zeilerom, ktorý bol jedným z ďalších kandidátov na šéfa rakúskej vlády. Po stretnutí dal Zeiler najavo, že sa o post uchádzať nebude. Jediným kandidátom tak zostal Kern, pre ktorého sa už vyslovila veľká väčšina krajinských organizácií sociálnej demokracie.

Strana by Kerna ako kandidáta na kancelára mohla predstaviť už v piatok, formálne by ho v utorok malo potvrdiť predsedníctvo strany. Prezident Heinz Fischer by podľa agentúry DPA mohol Kerna menovať kancelárom už v stredu 18. mája.

Faymann rezignoval začiatkom týždňa kvôli tomu, že stratil podporu časti členov sociálnej demokracie (SPÖ) po neúspechu straníckeho kandidáta v prvom kole prezidentských volieb. Vedenie vlády dočasne prevzal predseda koaličných ľudovcov (ÖVP) Reinhold Mitterlehner.

Ľudovci sa zatiaľ k špekuláciám o možných kandidátoch na kancelára nechceli príliš vyjadrovať, stanovili si však trojicu podmienok pre pokračovanie vo vláde veľkej koalície. Tá najdôležitejšia sa týka udržania reštriktívnej migračnej politiky.

Kern sa narodil 4. januára 1966 vo Viedni, kde sa tiež venoval mediálnym štúdiám. Potom pracoval ako novinár alebo asistent sociálnodemokra­tického štátneho tajomníka pre verejnú službu Petera Kostelku. Skúsenosti má aj z rakúskej energetickej spoločnosti, rakúske železnice vedie od roku 2010.

Päťdesiatnik, ktorý by mal prevziať aj vedenie sociálnej demokracie, neprichádza za jednoduchej situácie. SPÖ je v kríze, ku ktorej výrazne prispel prepad jej kandidáta Rudolfa Hundstorfera vo voľbách hlavy štátu. Hundstorfer získal len jedenásť percent hlasov a výrazne zaostal za víťazom prvého kola Norbertom Hoferom z populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ).

Práve tá by tiež pravdepodobne vyhrala, ak by sa teraz v Rakúsku uskutočnili predčasné parlamentné voľby. Aj preto je podľa komentátorov v záujme sociálnych demokratov aj ľudovcov pokračovať v koaličnej vláde. Očakávajú sa pritom zmeny na niektorých ministerských postoch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #kancelár #Werner Faymann #Christian Kern