Nemecko má moslimku na čele krajinského snemu

Nemecko má od stredy moslimku na čele jedného z krajinských snemov. V juhonemeckom Bádensku-Württembersku sa ňou stala 50-ročná Muhterem Arasová zo strany Zelených. Práve tá v tretej najľudnatejšej spolkovej krajine vládne spolu s kresťanskými demokratmi (CDU).

12.05.2016 17:16
Muhterem Aras, Bádensko-Württembersko Foto: ,
Šéf krajinského parlamentu Bádenska-Württemberska Winfried Kretschmann zo strany Zelených s Muhterem Aras (vľavo), ktorá sa stala novou krajinskou premiérkou.
debata (86)

V Turecku narodená politička dostala podľa agentúry DPA v tajnej voľbe 96 hlasov, 39 zákonodarcov bolo proti a traja sa zdržali. „Dnes sme písali dejiny,“ vyhlásila Arasová po voľbe. Zároveň sľúbila, že sa bude zasahovať o živú a spravodlivú parlamentnú diskusiu.

Budúce debaty v krajinskom sneme nemusia postrádať napätie. Vyplýva to z faktu, že narozdiel od zástupcov ostatných strán, Arasovú po zvolení neocenil potleskom prakticky žiaden sa zástupcov Alternatívy pre Nemecko (AFD), ktorá sa v nedávnych voľbách do parlamentu dostala. Strana zastáva názor, že islam nie je zlúčiteľný s nemeckou ústavou.

V Bádensku-Württembersku teraz vládne veľká koalícia, na čele ktorej je Winfried Kretschmann (Zelení).

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #moslimka #Muhterem Arasová