KĽDR zadržala ruskú jachtu, tvrdí Moskva

Severokórejská pobrežná stráž zadržala v Japonskom mori ruskú jachtu s päťčlennou posádkou a odtiahla ju do prístavu. Informovali o tom ruské médiá.

14.05.2016 14:43
debata (33)

„Severokórejská strana oznámila, že jachta bola odtiahnutá do prístavu Kimčchek,“ povedal agentúre RIA Novosti predstaviteľ ruského ministerstva zahraničných vecí Igor Agafonov.

Posádka je podľa neho v poriadku a ruská strana čaká od Severnej Kórey na vysvetlenie, aké boli dôvody pre zadržanie plavidla. Agafonov dodal, že diplomati sa pokúšajú získať povolenie k návšteve posádky. Nemenovaný predstaviteľ ruského veľvyslanectva v Pchjongjangu agentúre TASS povedal, že jachta bola zadržaná v piatok popoludní miestneho času, keď sa vracala zo súťaže v juhokórejskom prístave Pusan do Vladivostoku.

Moskva podľa hovorcu svojej ambasády v Pchjongjangu Denisa Samsonova požiadala KĽDR prostredníctvom diplomatickej nóty o okamžité prepustenie posádky.

Rusko má so Severnou Kóreou krátku suchozemskú hranicu a s izolovaným komunistickým režimom udržiava pomerne priateľské vzťahy.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #KĽDR