Rakúsko: Prezidentský televízny duel bol ako z materskej školy

Nemali človeka, ktorý by ich usmerňoval, hádali sa ako deti. Katastrofa - týmto slovom sa v Rakúsku hodnotí televízna debata finalistov prezidentských volieb. Dvaja politici, medzi ktorými sa v nedeľu rozhodne o novej hlave štátu, diskutovali bez moderátora. Výsledok bol taký, že Alexander Van der Bellen a Norbert Hofer hovorili spôsobom, ktorý znižuje dôstojnosť prezidentského úradu.

17.05.2016 07:12
Alexander Van der Bellen, Norbert Hofer, Foto: ,
V druhom kole prezidentských volieb sa rozhodne o víťazovi medzi Alexandrom Van der Bellenom (vľavo) a Norbertom Hoferom. (Na spoločnej snímke z televízneho štúdia sú po oznámení výsledkov prvého kola.) Volebné fi nále sa uskutoční túto nedeľu.
debata (18)

Kandidáti pred kamerami súkromnej televíznej stanice ATV predviedli veľmi útočný, niekedy až podpásový slovný súboj.

„Bol to mediálny pokus, ktorý nemal šancu na úspech,“ poznamenal denník Kurier v súvislosti s tým, že v štúdiu nesedel moderátor. (Mimochodom, experiment nebol novinkou. V januári 1970 podobne diskutovali ľudovecký kancelár Josef Klaus a sociálny demokrat Bruno Kreisky, ktorý sa potom stal nástupcom v jeho funkcii.)

Kým hlavne Kreisky sa zapísal do rakúskych dejín ako legendárny politik, naopak, v nedeľu večer to vyzeralo tak, že obaja prezidentskí uchádzači sú na posmech.

„Diváci sledovali debatu plnú vzájomných výpadov na úrovni materskej školy. Spoločne sa zosmiešnili,“ povedal politológ Thomas Hofer. „Nuž, nemoderovaná politická diskusia nefunguje. Škoda,“ stručne komentoval analytik Hubert Sickinger.

Podobné sú ohlasy na sociálnych sieťach. Rakúšania píšu, že sa im zdalo, že vidia futbalový zápas bez rozhodcu, takže nemá kto odpískať fauly. Televíziu prosia, aby sa experiment už nezopakoval.

Poznamenali, že jedným z dojmov debaty je to, že moderátori televíznych debát sa nemusia obávať o prácu – bez nich to nepôjde slušným spôsobom. „Bol to rétorický zápas vo zápasníckom štýle,“ napísali noviny Wiener Zeitung. „Zápas v bahne,“ pridal sa zo zahraničia nemecký denník Süddeutsche Zeitung.

Norbert Hofer kandiduje za Slobodnú stranu Rakúska, ktorá má nálepku krajne pravicového populizmu. Alexander Van der Bellen stelesňuje politický opak, pretože pôsobil ako predseda Zelených. Ich šance na úspech sú pred druhým kolom v podstate vyrovnané.

Van der Bellen však môže mať výhodu v tom, že ho podporili ľudovci aj sociálni demokrati, čiže predstavitelia vládnej koalície, ktorých kandidáti pohoreli v prvom kole volieb.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #prezidentskí kandidáti #prezidentské voľby #Norbert Hofer #Alexander Van der Bellen