Brusel varuje Skopje. Voľby bez voľby neuzná

Je to najbizarnejšia volebná kampaň za štvrťstoročie samostatnosti Macedónska. Oficiálne sa začala v pondelok bez toho, aby si voliči malej bývalej juhoslovanskej republiky mohli byť istí, že 5. júna skutočne pôjdu k hlasovacím schránkam.

17.05.2016 07:29
debata (9)

Ak sa sporné predčasné voľby neodložia, ako to žiadajú všetky politické strany s výnimkou už desať rokov vládnucich národných konzervatívcov expremiéra Nikolu Gruevského, potom výber bude jednoduchý. Ústredná volebná komisia do víkendovej uzávierky zaregistrovala jediného účastníka: VMRO-DPMNE, čo je krkolomná skratka, za ktorou sa skrýva zložitý názov Gruevského strany.

Gruevski, ktorého kritici obviňujú z autoritárstva a skorumpovanosti, vyhlásil, že jeho strana je pripravená zúčastniť sa volieb vypísaných na budúci mesiac napriek bojkotu zo strany opozície a doterajšieho koaličného partnera i medzinárodnému nesúhlasu.

Expremiér začiatkom roku odstúpil, aby uvoľnil cestu k predčasným voľbám, na ktorých sa vlani v lete pod patronátom EÚ dohodol s opozíciou. Voľby mali dať bodku za hlbokou politickou krízou.

Opozícia sa ich však odmieta zúčastniť, kým nebudú zrevidované voličské zoznamy, zreformované Gruevskym ovládané verejnoprávne médiá a splnené ďalšie body vlaňajšej dohody. Líder sociálnych demokratov, hlavnej opozičnej strany, Zoran Zaev, odhaduje, že podmienky pre čestné voľby bude možné vytvoriť najskôr do jesene.

Líder VMRO-DPMNE však tvrdí, že keďže parlament bol už minulý mesiac rozpustený, momentálne neexistuje nijaká ústavná možnosť, ako júnové voľby odložiť.

„Sme vo veľmi nepríjemnej situácii, keď ako jediná zo štvorice veľkých strán ideme do volieb,“ pripustil Gruevski pre agentúru AFP. Jeho oponenti sa chcú pokúsiť ešte súdnou cestou napadnúť júnové voľby, ktoré podľa nich budú porušením ústavou garantovaných pravidiel pluralitnej demokracie.

Expremiér, ktorého strana má napriek série odpočúvacích škandálov a korupčných káuz v dvojmiliónovej krajine stále početný tábor stúpencov, ponúka svojské riešenie. Zaviazal sa, že jeho strana po voľbách, v ktorých nebude mať súperov, sa zasadí za „okamžité“ vypísanie nových volieb, „aby občania dostali šancu na výber“.

„Víťazstvo si chceme zaslúžiť,“ zdôraznil. Perspektíva dvoch volieb v krátkom čase v krajine, ktorá popri hlbokej vnútropolitickej kríze čelí aj náporu tisícov migrantov zablokovaných na jej hraniciach s Gréckom, sa nepozdáva ani Bruselu.

Európska komisia včera potvrdila, že pre konanie volieb neboli vytvorené vyhovujúce podmienky, a vládu, ktorá z nich vzíde, preto neuzná. „Nazdávame sa, že nie sú splnené ani minimálne požiadavky na zabezpečenie dôveryhodných volieb 5.¤júna, ktoré by medzinárodné spoločenstvo mohlo uznať,“ cituje zo včerajšieho vyhlásenia hovorkyne EK Deutsche Welle.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #voľby #Macedónsko #Skopje