Vo Viedni sa začalo rokovanie medzinárodnej podpornej skupiny pre Sýriu

Predstavitelia štátov patriacich do medzinárodnej podpornej skupiny pre Sýriu začali v utorok vo Viedni rokovať o možnostiach urovnania situácie v tejto blízkovýchodnej krajine.

17.05.2016 11:23
debata

Ide o prvú takúto schôdzku od februára, keď sa jej členom podarilo sprostredkovať v Sýrii prímerie, ktoré sa medzičasom rozšírilo na viacero regiónov.

Na schôdzke sú zástupcovia krajín Blízkeho východu a diplomati krajín, ktoré sú stálymi členmi Bezpečnostnej rady OSN s právom veta. Predsedajú jej ministri zahraničných vecí USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov, ktorí v pondelok absolvovali bilaterálne rokovania.

Ako informovala agentúra TASS, Lavrov predtým vo Viedni hovoril so zástupcami viacerých skupín sýrskej opozície a dnes absolvoval schôdzku s iránskym rezortným kolegom Mohammadom Džavádom Zarífom.

Lavrov dnes podľa TASS-u vyhlásil, že Rusko i USA považujú za nevyhnutné vyslať „silný signál“ tým opozičným skupinám v Sýrii, ktoré na sýrsko-sýrskych rokovaniach predkladajú ultimáta a snažia sa predkladať predbežné podmienky.

Ruský minister svojho amerického kolegu informoval o rokovaniach, ktoré vo Viedni absolvoval s „konštruktívnou“ sýrskou opozíciou. Hovoril so zástupcami tzv. „moskovsko-káhirskej skupiny“ a predstaviteľmi kurdskej Strany demokratickej jednoty (PYD), ktorú niektorí členovia medzinárodnej podpornej skupiny odmietajú pozvať na rokovania. Lavrov spresnil, že ide v prvom rade o Turecko.

Dodal, že návrhy, ktoré sýrski partneri predložili – ohľadom realizácie politických reforiem a prípravy novej ústavy či volieb – už ruská delegácia posunula osobitnému vyslancovi OSN pre konflikt v Sýrii Staffanovi de Misturovi.

Šéf ruskej diplomacie poukázal na to, že radikálna sýrska opozícia, tzv. rijádska skupina, žiada „len“ okamžité riešenie problému, ktorým je ďalší osud sýrskeho prezidenta Bašára Asada, a „bez toho nechce pokračovať v rokovaniach“.

Lavrov ocenil, že americká strana chápe, že je dôležité, aby sa do rokovacieho procesu o spôsoboch urovnania konfliktu v Sýrii zapojili všetky opozičné sily a vládna delegácia. Informoval, že s Kerrym diskutovali aj o návrhu záverečného vyhlásenia viedenskej schôdzky, ktorý dnes predložia na schválenie jej účastníkom.

Vysvetlil, že sú v ňom zapracované tri kroky: zabezpečenie ukončenia bojových operácií; opatrenia na rozšírenie prístupu humanitárnej pomoci do obliehaných oblastí; a politický proces urovnania ozbrojeného konfliktu.

Šéfovia diplomacií USA a Ruska hovorili podľa TASS-u aj o otázke kontroly hraníc medzi Sýriou a Tureckom v snahe prekryť zásobovacie kanály islamistov. Lavrov v tejto súvislosti uviedol, že USA a Rusko dospeli k porozumeniu v tom, ako v tejto veci konať.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #mierové rokovania #prímerie #vojna v Sýrii