Novým rakúskym kancelárom je Christian Kern

Päťdesiatročný Christian Kern je novým rakúskym kancelárom. Doterajšieho šéfa rakúskych dráh v utorok podvečer do funkcie vymenoval prezident Heinz Fischer.

17.05.2016 15:46 , aktualizované: 17:44
Rakúsko, Christian Kern, Foto: ,
Doterajší šéf rakúskych železníc Christian Kern bude novým rakúskym kancelárom.
debata (2)

Kern vo funkcii aj v čele sociálnej demokracie nahrádza Wernera Faymanna, ktorý začiatkom minulého týždňa nečakane rezignoval po nedávnom debakli sociálnej demokracie v prvom kole volieb hlavy štátu.

Kern, ktorý už oznámil trojicu zmien vo vláde, vyjadril odhodlanie pokračovať v koalícii s ľudovcami, aj keď v inom štýle ako doteraz. Zároveň sa dištancoval od populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). „Nespolupracujeme so stranami, ktoré poštvávajú proti ľuďom a menšinám,“ povedal.

Práve kandidát FPÖ Norbert Hofer vyhral prvé kolo prezidentských volieb, čo viedlo k odchodu Faymanna, ktorému mnohí vyčítali nevýraznosť. V nedeľňajšom druhom kole hlasovania sa Hofer stretne s kandidátom zelených Alexandrom Van der Bellenem, ktorého v utorok Kern otvorene podporil.

Pokiaľ ide o vládnu politiku, označil Kern za priority zvládnutie migračnej krízy a oživenie rakúskej ekonomiky, ktoré by malo priniesť zníženie na tamojšie pomery vysokej nezamestnanosti a prispieť k zvyšovaniu reálnych miezd.

Faymann minulý týždeň rezignoval na všetky politické funkcie, a tak Kern bude aj na čele sociálnej demokracie. Po jednoznačnej podpore, ktorej sa mu dostalo od predsedníctva strany, bude do čela zoskupenia formálne zvolený 25. júna na straníckom zjazde.

Kern sa narodil 4. januára 1966 vo Viedni, kde sa tiež venoval mediálnym štúdiám. Potom pracoval ako novinár alebo asistent sociálnodemokra­tického štátneho tajomníka pre verejnú službu Petera Kostelku. Skúsenosti má aj z rakúskej energetickej spoločnosti; rakúske dráhy viedol od roku 2010.

Rakúsku vládu čakajú zmeny, skončia traja ministri

Kern chystá výrazné zmeny vo vláde. Vymení hneď troch zo šiestich ministrov za sociálnu demokraciu, uviedla agentúra APA.

Zmeny v kabinete oznámili sociálni demokrati po rannom zasadnutí svojho predsedníctva. Dotknú sa ministerky školstva Gabriele Heinischovej-Hosekovej, ktorú nahradí šéfka rakúskej rektorskej konferencie Sonja Hammerschmidová, a ministra kultúry Jozefa Ostermayera, ktorého vystrieda kultúrny manažér Thomas Drozda. Vo vláde skončí aj minister dopravy a inovácií Gerald Klug, do ktorého kresla zasadne doterajší štajerský minister dopravy Jörg Leichtfried.

O možných zmenách vo vláde hovorili aj koaliční ľudovci, ktorých predseda Reinhold Mitterlehner kabinet v posledných dňoch dočasne viedol, zatiaľ ale žiadne oficiálne neoznámili.

Už v stredu ráno povedie Kern prvé zasadnutie vlády a následne prehovorí pred poslancami v Národnej rade.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Heinz Fischer #Christian Kern