Trump zverejnil svoje čisté imanie, je ochotný rokovať s KĽDR

Predpokladaný republikánsky kandidát na prezidenta Spojených štátov Donald Trump uviedol, že jeho čisté imanie činí viac ako desať miliárd dolárov. Nezávislí analytici pritom dlhodobo odhadujú, že jeho majetok nepresahuje polovicu tejto sumy, informovala agentúra AFP. V rozhovore poskytnutom agentúre Reuters Trump povedal, že je ochotný v prípade svojho zvolenia rokovať so severokórejským diktátorom Kim Čong-unom.

18.05.2016 07:50
USA, Trump Foto: ,
Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump počas posledných primárok v Oregone.
debata (6)

Realitný magnát, ktorý počas kampane opakovane upozorňoval na svoj rozsiahly majetok a na fakt, že kampaň financuje z vlastných zdrojov, dlhodobo čelí výzve, aby zverejnil daňové priznanie. Trump to však odmieta s tým, že do výšky daní, aké platí, nikomu nič nie je.

„Vybudoval som neuveriteľnú spoločnosť a nahromadil som jeden z najúžasnejších súborov realitných aktív, z ktorých mnohé sú zaradené medzi najlepšie a najviac ikonické reality na svete,“ uviedol Trump vo vyhlásení.

Americkí prezidentskí kandidáti dobrovoľne zverejňujú svoje daňové priznania už desiatky rokov. Urobili tak Trumpovi republikánski rivali, ktorí medzitým zo súboja o stranícku nomináciu odstúpili, ale aj uchádzači o demokratickú nomináciu Hillary Clintonová a Bernie Sanders.

Trump v rozhovore poskytnutom agentúre Reuters poodhalil aj niektoré ďalšie kroky, ktoré by urobil v zahraničnej politike v prípadne svojho zvolenia. Otvorený je napríklad osobnému stretnutiu so severokórejským diktátorom Kim Čong-unom a rokovaniu o zastavení jadrového programu jeho krajiny.

„Nemal by som problém s ním hovoriť,“ uviedol Trump. „Zároveň by som silno zatlačil na Čínu, pretože máme nad Čínou ohromnú hospodársku moc,“ dodal. Čína je hlavným spojencom izolovaného režimu v severnej časti Kórejského polostrova. Rokovania o jeho jadrovom programe sa prakticky zastavili v roku 2008.

Poradca demokratickej uchádzačky o kreslo v Bielom dome Hillary Clintonovej pre zahraničnú politiku Jake Sullivan v reakcii na výrok uviedol, že Trump trpí „bizarnou fascináciou zahraničnými silákmi“, akými sú Kim Čong-un alebo ruský prezident Vladimir Putin, zatiaľ čo uráža najbližších amerických spojencov. „Jeho poňatie zahraničnej politiky nikomu inému nedáva zmysel,“ povedal Sullivan.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Donald Trump