Venezuelská opozícia vyzvala ľudí a armádu k neposlušnosti

Politické napätie vo Venezuele v utorok ďalej vzrástlo, keď ľavicový prezident Nicolás Maduro a pravicová opozícia ovládajúca parlament pritvrdili tón svojej rétoriky. Opozícia vyzvala nielen obyvateľstvo, ale aj armádu k neposlušnosti, zatiaľ čo šéf štátu hovoril o podvode v snahe vyhlásiť za neplatný opozičnej návrh na usporiadanie referenda, ktoré by ho malo zbaviť prezidentského úradu.

18.05.2016 08:54
Venezuela, Nicolas Maduro, Foto: ,
Venezuelský prezident Nicolas Maduro.
debata (30)

Jeden z vodcov opozície Henrique Capriles vyhlásil, že ak parlament odmieta dekrét, ktorým prezident v krajine vyhlasuje výnimočný stav, „sú Venezuelčania povinní tento dekrét ignorovať“. „Ignorujme všetky akty, ktoré považujeme za neplatné, pretože porušujú ústavu,“ povedal v rozhovore poskytnutom rozhlasu.

Madurov neúspešný protikandidát z prezidentských volieb v roku 2013 zároveň znovu vyzval Venezuelčanov, aby opäť vyšli do ulíc a žiadali referendum o odvolaní prezidenta. Capriles tiež vyzval armádu, aby si vybrala medzi ústavou a prezidentom Madurom. „Obraciam sa na ozbrojené sily: Hodina pravdy nadišla, je potrebné sa rozhodnúť, či ste pre ústavu, alebo pre Madura,“ povedal.

Maduro na druhej strane vyhlásil, že referendum nie je „životaschopné“ a nebude sa konať. Obvinil pritom opozíciu z „podvodu“. Úrady už tiež oznámili, že pochody iniciované opozíciou nebudú povolené.

Experti podľa agentúry AFP poukazujú na nebezpečenstvo „explózie“ v krajine vzhľadom na to, že podľa sondáže ústavu Venebarometro sedemdesiat percent Venezuelčanov nesúhlasí s tým, ako prezident riadi štát.

Maduro v piatok v krajine vyhlásil stav ohrozenia, ktorý opozícia označuje za vyhlásenie výnimočného stavu. Prezident pohrozil konfiškáciou tovární, ktoré zastavili výrobu. Ich majiteľov obvinil, že chcú Venezuelu ekonomicky zraziť na kolená, a sľúbil, že ich za to nechá zavrieť.

Decembrové parlamentné voľby vyhrala prvýkrát po 17 rokoch pravicová opozícia. Prácu zákonodarného zboru, v ktorom má pravica väčšinu, však blokuje najvyšší súd, ktorý stráni Madurovi a od volieb anuloval rad zákonov.

Odporcovia prezidenta zhromaždili pre referendum asi 1,8 milióna podpisov, pritom im v prvej fáze stačilo len necelých 200-tisíc. Ak uzná celoštátna volebná komisia ich platnosť, bude musieť opozícia nazbierať za tri dni podpisy 20 percent voličov, teda takmer štyri milióny. Až potom bude vyhlásené referendum o odvolaní hlavy štátu.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela