Ankara sa pokúša hasiť oheň benzínom

Žiadať od nás zmenu protiteroristického zákona ako podmienky zrušenia vízového režimu vlastne podporuje terorizmus, vyhlásil nediplomaticky šéf tureckej diplomacie Mevlut Cavusoglu. Reagoval tak na nedávny nekompromisný postoj Bruselu, podľa ktorého Turecko musí ako každý pred ním splniť všetkých 72 bodov vrátane spomínanej z pohľadu Ankary kontroverznej normy.

18.05.2016 09:30
Turecko Foto: ,
Žena máva tureckými vlajkami pred mauzóleom zakladateľa moderného Turecka Mustafu Kemala Atatürka v Ankare. Vo štvrtok si Turci pripomínajú 135. výročie jeho narodenia.
debata (5)

„Prehodnotenie“ zákona, ktorý je v rukách Ankary bičom na Kurdov, ale aj opozičných politikov a novinárov, už rázne odmietol aj prezident Erdogan. V hre je však oveľa viac.

„Zrušenie vízovej povinnosti medzi EÚ a Tureckom v rámci dohody o vrátení migrantov z gréckych ostrovov zvýši teroristickú hrozbu,“ cituje z najnovšieho dokumentu Európskej komisie denník The Daily Telegraph. Podľa stanoviska „možno očakávať, že po tom, čo tureckí občania budú môcť voľne cestovať do únie, vzrastie počet pokusov cudzincov získať turecké pasy s cieľom preniknúť do únie“. "Takúto možnosť môžu zneužiť nielen ilegálni migranti, ale aj rôzni páchatelia a teroristi,“ tvrdí sa v dokumente.

Ankara si však hudie svoje. „Zjednodušenie vízového režimu je prirodzeným právom občanov Turecka. Nejde o výnimku. Občania niektorých kandidátskych krajín získali toto právo ešte pred začatím rokovaní o členstve v únii,“ cituje agentúra Anadolu ministra zahraničia Cavusogla. Zároveň poprel slová predstaviteľov EK, podľa ktorých sa Ankara vyhráža únii vypovedaním dohody o riešení migračného problému v Európe. Išiel dokonca ešte ďalej, keď sebavedome vyhlásil: „EÚ nebude schopná stať sa globálnym hráčom a riešiť ekonomické problémy bez účasti Turecka.“

Spojené nádoby

Zrušenie vízového režimu pre Turkov a ohrozenie Európy prenikaním teroristov sú dve spojené nádoby. A kto skutočne podporuje terorizmus, pripomenul aj Chálid Isá, jeden z lídrov najväčšej kurdskej Strany demokratického zväzu, keď parafrázoval ruského šéfa diplomacie Sergeja Lavrova: „Turecko sa usiluje udržať podporu a spojenie s teroristickými skupinami, keď bráni oslobodeniu časti turecko-sýrskej hranice od Džarablusu po mesto Afrin stále kontrolované teroristickými bandami.“ Aj o tom sa napokon chystali v utorok rokovať vo Viedni šéfovia zahraničia z viac ako 20 krajín vrátane USA a Ruska.

O hrozbe terorizmu v súvislosti s prípadným zrušením vízovej povinnosti pre Turkov sa zmienil aj bývalý šéf britskej spravodajskej služby MI6 Richard Diarlav. „Je nenormálne zrušiť vízovú povinnosť pre 75 miliónov Turkov v snahe zastaviť migračnú vlnu cez Egejské more. Je to rovnaké, ako umiestniť benzín v susedstve ohňa, ktorý chceme uhasiť,“ povedal pre britský denník The Guardian Diarlav.

Erdogan pochováva Atatürkovo dieťa

Vo štvrtok si Turci pripomínajú 135. výročie narodenia zakladateľa novodobého tureckého štátu Mustafu Kemala Atatürka. V preklade Otca Turkov, ktorý v roku 1923 založil republiku na troskách osmanskej ríše. V Ankare majú však dnes iné starosti a už vôbec nie dôvody na oslavy. Prezident Erdogan má tentoraz plné ruky práce s pochovávaním dieťaťa Otca Turkov. Parlamentnej republike, ktorú Turkom naordinoval zakladateľ štátu, chce zmenou ústavy dať formu prezidentskej republiky.

„Erdogan zmenil na prach základné odkazy Atatürka v záujme ním zbožňovanej islamizácie a prisvojenia si všetkej moci. A proti generalite, ktorej sa to nepáči, uskutočnil niekoľko operácií. Ich výsledkom bolo uväznenie najaktívnejších oponentov v uniforme a ďalších poslal do predčasného dôchodku,“ zhrnul situáciu portál News-front. Podľa stúpencov verných odkazu Kemala terajšie Erdoganove „reformy“ sú posledným klincom do rakvy svetského Turecka stojaceho na princípoch Atatürka.

Podľa nemeckých novín Bild Erdogan nechce vytvoriť „islamský štát Turecko“. „Jednoducho túži urobiť z krajiny vlastné impérium a islam mu slúži iba ako prostriedok. Ak by bol Erdogan úprimným vyznávačom viery, tak by nevrážal milióny daňových poplatníkov do prepychu, vrátane svojho nádherného obrovského paláca,“ citujú noviny Kemala Kilicdaroglu, predsedu opozičnej Republikánskej ľudovej strany.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Mevlüt Çavuşoglu