Viceprezident EgyptAir potvrdil nájdenie trosiek, za pádom môže byť terorizmus

Viceprezident leteckej spoločnosti EgyptAir Ahmad Ádil vo štvrtok pre spravodajskú televíziu CNN povedal, že sa našli trosky dosiaľ nezvestného lietadla, ktoré sa podľa doterajších predpokladov skoro ráno zrútilo do Stredozemného mora. Na palube bolo 56 cestujúcich a desať členov posádky.

19.05.2016 06:46 , aktualizované: 22:20
Egypt Air Foto: ,
Sklená prepážka na odbavovacom stredisku spoločnosti EgyptAir na letisku Charlesa de Gaulla v Paríži, 19. máj 2016.
debata (101)

„Našli sme vrak,“ povedal Ádil v exkluzívnom interview reportérke CNN Christianne Amanpourovej. „Je toľko dôvodov, prečo mohlo lietadlo spadnúť z oblohy a havarovať. V tomto štádiu nemáme žiadne vysvetlenie. Potrebujeme ďalšie vyšetrovanie,“ dodal viceprezident EgyptAir.

Let spoločnosti EgyptAir z Paríža do Káhiry so 66 ľuďmi na palube sa zrútil dnes nadránom do Stredozemného mora, 370 kilometrov juhovýchodne od gréckeho ostrova Kréta.

Americký odborník: Bomba na palube je pravdepodobnejšia než konštrukčná chyba

Bývalý člen americkej Národnej rady pre bezpečnosť dopravy (NTSB) John Goglia povedal, že prvé náznaky vyšetrovania v prípade havarovaného lietadla spoločnosti EgyptAir ukazujú skôr na bombu než na konštrukčnú alebo technickú chybu.

Airbus A320 sa dnes skoro ráno zrútil do Stredozemného mora so 66 pasažiermi a členmi posádky na palube. Stroj letel z parížskeho letiska do Káhiry, pripomenula tlačová agentúra AP. „Fakt, že pilot urobil tie prudké otáčky bez vyslania núdzových signálov, podľa mňa naznačuje, že sa stala nejaká katastrofa, napríklad s nejakým zariadením,“ uviedol Goglia.

Odborník povedal, že technické zlyhanie „treba stále brať do úvahy, ale v tejto fáze by som to dal na dolné miesta rebríčka“. Podobne sa vyjadril aj o konštrukčnej chybe – to, že sa v rámci únavy materiálu odtrhol kus hliníkového plášťa lietadla, je možné, ale málo pravdepodobné.

Goglia dodal, že „nám to povedia záznamníky“. Na mysli mal tzv. čierne skrinky, na ktorých sú zaznamenané údaje o lete a hlasy z kokpitu lietadla. Tieto skrinky sú v skutočnosti oranžovej farby a predstavujú kľúčovú súčasť každého vyšetrovania leteckého nešťastia.

Francúzsky Úrad pre vyšetrovanie leteckých nehôd (BEA) vyslal dnes večer do Káhiry skupinu troch vyšetrovateľov, ktorých sprevádza technický expert z Airbusu, výrobcu lietadla A320 spoločnosti EgyptAir, ktoré sa zrútilo do Stredozemného mora. BEA vo vyhlásení uviedol, že „môže výrazne pomôcť egyptským úradom s organizáciou podmorského pátrania, ktorého cieľom je lokalizovať lietadlo a čierne skrinky“.

Francúzsky úrad dodal, že na pátraní sa bude podieľať ako zástupca krajiny, kde lietadlo vyrobili. Airbus, so sídlom v meste Toulouse, oznámil, že posiela technického experta a v prípade potreby vyšle ďalších.

Predstavitelia americkej vlády pracujú s teóriou, že lietadlo zničila bomba. Táto teória sa však môže zmeniť, pretože jej správnosť ešte nepotvrdzuje presvedčivý dôkaz, upozornil vysokopostavený vládny predstaviteľ, ktorého citovala americká spravodajská stanica CNN. Biely dom sa takisto vyjadril k havárii lietadla. Uviedol, že je ešte príliš skoro jednoznačne tvrdiť, čo spôsobilo pád stroja do Stredozemného mora.

Hovorca Bieleho domu Josh Earnest povedal, že vyšetrovatelia zvažujú všetky faktory a možnosti. Dodal, že nič nebolo vylúčené a že Spojené štáty sú pripravené pomôcť s vyšetrovaním. Podľa jeho slov námorné sily USA vyšlú do pátracej operácie lietadlo P-3 Orion.

Biely dom tiež uviedol, že amerického prezidenta Baracka Obamu počas dňa viackrát informovali o havárii lietadla. Earnest vyhlásil, že prezident posiela modlitby rodinám ľudí, ktorí sa nachádzali na palube airbusu.

Egyptský airbus hľadali lode a lietadlá z Británie, Grécka, Francúzska

Dva plávajúce predmety oranžovej farby objavili pátrači desiatky kilometrov juhovýchodne od miesta, kde egyptské lietadlo zmizlo z obrazoviek radarov. Podľa gréckej štátnej televízie ERT ide o trosky stroja. Podľa spresňujúcich informácií trosky objavilo egyptské prieskumné lietadlo.

„Predmety boli lokalizované juhovýchodne od Kréty egyptským (lietadlom) C-130 v oblasti, ktorá je zo vzduchu pod dohľadom Egypta. Na miesto budú vyslané lode,“ povedal agentúre AFP hovorca gréckej armády Vasilis Beletsiotis. Podľa gréckej televízie ERT boli trosky nájdené 230 míľ (370 kilometrov) od Kréty.

Trosky havarovaného lietadla hľadajú Egypťania, Gréci aj Francúzi. Ich pátranie sa podľa egyptských úradov sústreďuje na okolie gréckeho ostrova Karpathos a rozširuje sa. Britský minister obrany Michael Fallon povedal, že vyslal podpornú loď RFA Lyme Bay kráľovských námorných síl, ktorá sa nachádza v Stredozemnom mo­ri.

Minister vyslal aj lietadlo C-130 Hercules zo základne Akrotiri na Cypre, aby pomohlo pri pátraní. „Sme pripravení poskytnúť ďalšiu pomoc,“ dodal Fallon. Británia oznámila, že medzi 66 ľuďmi na palube Airbusu A320, ktorý smeroval z Paríža do Káhiry, mala jedného svojho občana.

Grécko má v pohotovosti ponorku, ktorá sa zúčastňuje na cvičení NATO približne 160 kilometrov od predpokladanej oblasti dnešnej havárie lietadla spoločnosti EgyptAir. Oznámil to grécky minister obrany Panos Kammenos a dodal, že v prípade potreby možno využiť aj stíhačku F-16 umiestnenú na ostrove Kréta.

Grécko už poskytlo do pátracej a záchrannej operácie fregatu námorných síl, dve vojenské transportné lietadlá a lietadlo vybavené rádiolokátorom. Egypt, ktorý riadi celú operáciu, vyslal vojenské transportné lietadlo C-130 a dve stíhačky F-16.

Francúzsko poskytuje podporné lietadlá námorných síl typu Falcon, dodal grécky minister obrany Kammenos. Jedno z týchto francúzskych prieskumných lietadiel sa nachádzalo v Stredozemnom mori, kde monitorovalo migrantov plaviacich sa do Európy. Paríž poskytne aj člny a zrejme i loď. Grécko sa takisto skontaktovalo so Spojenými štátmi a Ruskom. Americká strana ponúkla pomoc v podobe podporných lietadiel a Grécko ponuku prijalo.

Severoatlantická aliancia je takisto ochotná pomôcť pri pátraní po havarovanom lietadle EgyptAir, ktoré v noci nadnes zmizlo z radarov nad Stredozemným morom. Na úvod dvojdňovej konferencie ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli to uviedol generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg.

Podľa Stoltenberga NATO má v Stredozemnom mori niekoľko plavidiel, a to aj v oblasti gréckych ostrovov, kde údajne lietadlo zmizlo. Lode aliancie sa tam podieľajú na spoločnej misii s EÚ s cieľom zabrániť nelegálnemu prevádzaniu migrantov.

Skôr útok než nehoda

Pád egyptského lietadla spôsobil podľa egyptského ministra pre civilné letectvo Šarífa Fathího skôr teroristický útok ako technická porucha, uviedla agentúra AFP. Minister zdôraznil, že nechce špekulovať, ale pripustil, že možnosť, že išlo o výsledok aktivity na palube, respektíve teroristického útoku, je väčšia. „Nechcem však robiť unáhlené závery,“ dodal.

Egyptské bezpečnostné zložky zatiaľ podľa neho nevedia o nikom z cestujúcich, u koho by bolo známe bezpečnostné riziko. Poznamenal tiež, že egyptskí dispečeri sa pokúšali s lietadlom opakovane nadviazať spojenie potom, čo sa posádka odmlčala, ale nepodarilo sa im to.

V Káhire kvôli zmiznutiu stroja zasadala rada národnej bezpečnosti a egyptské úrady začali oficiálne vyšetrovanie príčin nešťastia.

Expert sa prikláňa k výbuchu

Podľa francúzskeho leteckého experta palube Jean-Paul Troadeca zrejme došlo k výbuchu. Vyplýva to podľa neho z toho, že posádka očividne nemala čas reagovať na krízovú situáciu.

„Ak posádka neposlala núdzové hlásenie, potom bola udalosť veľmi, veľmi brutálna,“ povedal Troadec, bývalý riaditeľ francúzskeho úradu pre bezpečnosť civilného letectva BEA. „Zvyčajné technické problémy, oheň či porucha motora, nespôsobia okamžitú nehodu a posádka má čas reagovať. Tu posádka nepovedala nič, nereagovala, a tak veľmi pravdepodobne ide o brutálnu udalosť a môžeme skutočne uvažovať o atentáte,“ povedal Troadec.

Francúzske médiá si kladú otázku, či v prípade, že išlo o teroristický útok, nezlyhalo Francúzsko vo svojich bezpečnostných opatreniach, pretože lietadlo štartovalo z parížskeho medzinárodného letiska.

Minister zahraničia Jean-Marc Ayrault po stretnutí s príbuznými cestujúcich zo zmiznutého egyptského lietadla na parížskom letisku Charlesa de Gaullea tiež zdôraznil, že nič nie je potvrdené. „Informácie rôzne kolujú, ale nič nie je potvrdené,“ povedal Ayrault podľa agentúry AFP. „Musíme veľmi zvažovať prípadné komentáre, hypotézy,“ upozornil minister.

Lietadlo sa točilo vo vývrtke

Podľa gréckeho ministra obrany Panosa Kammenosa sa egyptské lietadlo pri strmom páde ostro stáčalo do vývrtky, než nakoniec zmizlo z radarov a zrútilo sa z výšky niekoľkých kilometrov. Politik to oznámil médiám na tlačovej konferencii s odkazom na záznam satelitných údajov z riadenia letovej prevádzky.

„Podľa záznamu, ktorý máme, sa o 0:37 GMT (2:37 SELČ) lietadlo, ktoré bolo približne 10 až 15 míľ (16 až 24 kilometrov) v egyptskom vzdušnom priestore, otočilo o 90 stupňov doľava a o 360 stupňov doprava pri páde z 37-tisíc na 15-tisíc stôp (z 11 200 na 4 500 metrov) a potom sa stratilo z radaru vo výške asi 10-tisíc stôp (3-tisíc metrov),“ povedal Kammenos na tlačovej konferencii.

Podľa operačného centra generálneho štábu gréckej armády nahlásila posádka obchodnej lode, ktorá plávala viac ako 200 kilometrov východne od juhogréckeho ostrova Karpathos, že vo štvrtok ráno zazrela na oblohe horiaci objekt. Upozornil na to grécky denník To Vima na svojom serveri. Špekuluje sa, že by mohlo ísť o zmiznuté egyptské lietadlo.

Pilot nehlásili problémy

Šéf gréckeho riadenia letovej prevádzky Konstantinos Lintzerakos uviedol, že grécki dispečeri boli s pilotom egyptského lietadla naposledy v kontakte, keď letelo nad gréckym ostrovom Kea. Vtedy posádka nehlásila komplikácie. „Pilot nespomenul žiadne problémy,“ povedal pre Reuters Kostas Litzerakis z úradu pre civilné letectvo. Grécky vzdušný priestor lietadlo opustilo o 3:27 miestneho času (2:27 SELČ) a o dve minúty neskôr zmizlo z obrazoviek radarov, uviedol grécky úrad pre civilné letectvo.

Čudné je, že pri prechode do oblasti kontroly egyptského riadenia letovej prevádzky južne od Kréty a Karpathosu sa piloti s Grékmi nerozlúčili, ako je vo vzájomnej komunikácii obvyklé. Asi dve minúty po tom lietadlo úplne zmizlo z radarových obrazoviek. Grécki dispečeri udalosť ihneď nahlásili gréckej protivzdušnej ochrane a svojím egyptským kolegom.

Nejasnosti panovali okolo toho, či stroj vyslal núdzový signál, alebo nie. Letecká spoločnosť Egypt Air uviedla, že núdzový signál zachytila ​​egyptská armáda o 04:26 SELČ, čo je asi dve hodiny po tom, čo stroj zmizol z radarov. Mohlo ísť o signál z lokátora. Egyptská armáda a následne aj minister pre letectvo však popreli, že by sa to stalo.

Medzi obeťami je najviac Francúzov a Egypťanov

Lietadlo štartovalo z Paríža v stredu zhruba hodinu pred polnocou. Spojenie sa prerušilo v čase, keď sa lietadlo nachádzalo asi 16 kilometrov v egyptskom vzdušnom priestore. Letelo v tej chvíli letelo vo výške 11-tisíc metrov.

Na palube lietadla bolo 56 cestujúcich vrátane troch detí a desať členov posádky. Letecká spoločnosť informovala, že medzi cestujúcimi bolo 15 Francúzov a 30 Egypťanov, dvaja Iračania, Brit, Belgičan, Súdánec, Kuvajťan, Portugalčan, Kanaďan, Alžírčan, jeden občan Čadu a jeden Saudskej Arábie.

Francúzsko a Egypt spolupracujú

V Paríži sa dopoludnia mimoriadne zišli ministri, napísala agentúra Reuters. Prezident François Hollande už po zmiznutí stroja hovoril so svojím egyptským náprotivkom Abdalom Fattahom Sísím. Sľúbili si úzku spoluprácu pri zisťovaní okolností zmiznutia lietadla.

„V tejto chvíli nie je možné vylúčiť akúkoľvek teóriu vo vzťahu k príčine zmiznutia,“ povedal Valls rozhlasovej stanici RTL. Poznamenal tiež, že Paríž je v úzkom kontakte s egyptskými civilnými aj vojenskými zložkami. Francúzsko je pripravené pomôcť s pátraním po lietadle, ak ho o to Egypt požiada.

„Musí sa urobiť všetko pre to, aby sa lietadlo našlo. To je dôvod, prečo sme v kontakte s egyptskými úradmi. Sme pripravení vyslať naše vojenské prostriedky, lietadlá a lode do pátrania po tomto lietadle,“ povedal šéf francúzskej diplomacie Jean-Marc Ayrault.

Zmiznuté lietadlo typu Airbus A320 dodal výrobca egyptskej leteckej společnosti Egypt Air v roku 2003. Stroj mal už nalietaných 48-tisíc hodín.

Vlani v októbri sa na Sinajskom polostrove zrútilo ruské lietadlo, na ktorého palube zahynulo 224 ľudí. Podľa vyšetrovateľov bola v lietadle nálož. K útoku sa prihlásila egyptská vetva teroristickej organizácie Islamský štát. Tento rok v marci uniesli lietadlo spoločnosti Egypt Air na Cyprus. Únosca, ktorého väznia na Cypre, bol podľa úradov psychicky nevyrovnaný.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #lietadlo #Egypt Air