Nulandová rokovala v Moskve o riešení konfliktu v Donbase

Americké návrhy na usporiadanie miestnych volieb v separatistických zónach v Donbase priviezla v minulých dňoch do Moskvy námestníčka ministra zahraničia USA pre východnú Európu Victoria Nulandová. Podľa informácií ruskej tlače sa zasadzovala predovšetkým za rozšírenie operačného priestoru pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

19.05.2016 07:02
debata (56)

Usporiadanie komunálnych volieb v Donbase je jedným zo základných bodov mierových dohôd z Minsku, ale názory Kyjeva a povstalcov na organizáciu hlasovania sa stále výrazne rozchádzajú. Rozpory trvajú v otázke uplatňovania ukrajinských zákonov aj okolo účasti ukrajinských a povstaleckých politických zoskupení vo volebnom procese.

Nulandová sa podľa serveru Gazeta v Moskve v utorok a v stredu sústredila hlavne na monitorovanie prípravy na voľby a samotného hlasovania. Práve tu vidí príležitosť pre kontrolórov OBSE, ktorí však zatiaľ nemajú do niektorých oblastí kontrolovaných separatistami prístup. Dochádza aj k prípadom, keď sú členovia misie OBSE terčami ostreľovania.

Gazeta s odvolaním sa na amerických diplomatov napísala, že ruská strana prijala návrhy Nulandovej s pochopením. Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov vyhlásil, že návšteva americkej diplomatky v Moskve bola konzultatívna a žiadne konkrétne výsledky sa nečakajú.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Ukrajina #Donbas