Poslanci do väzenia? Erdogan chce čistky

Turecký parlament dal zelenú ústavnej novele, ktorá má umožniť trestné stíhanie viac ako stovky poslancov. Keď v piatok v záverečnom hlasovaní návrh vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) znova prejde, jej zakladateľ, prezident Recep Tayyip Erdogan, bude o krok bližšie k vytúženému posilneniu svojich právomocí.

19.05.2016 10:00
Turecko, Foto:
Počas vášnivých diskusií o zrušení poslaneckej imunity sa v tureckom parlamente iskrilo.
debata (24)

Hlava štátu chystá premenu Turecka z parlamentnej na prezidentskú republiku. Hlavnou prekážkou pri naplnení tohto zámeru je prokurdská Ľudová demokratická strana (HDP), ktorej prekvapujúci volebný úspech vlani Erdoganovi prekazil plán ovládnuť ústavnú väčšinu. Prezident obviňuje HDP, že je politickým krídlom zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK). S týmto ozbrojeným separatistickým zoskupením vlani turecká vláda prerušila mierové rokovania. Po dvoch rokoch prímeria sa tak obnovili krvavé násilnosti nielen v prevažne Kurdmi obývaných oblastiach juhovýchodnej Anatólie, ale aj v najväčších tureckých mestách, ktoré sa stali terčmi bombových útokov militantov.

Ak uspeje, tak tento prevrat bude kľúčovým krokom Erdogana k nahradeniu parlamentnej demokracie v Turecku absolutistickým prezidentským systémom.
Selahattin Demitras, líder prokurdskej Ľudovej demokratickej strany

HDP, ktorá sa do parlamentu dostala s programom presadzovania práv nielen Kurdov, ale všetkých diskriminovaných menšín vrátane sexuálnych, odmieta obvinenia, že by podporovala terorizmus. Napriek tomu prokuratúra vyšetruje poslancov HDP vo vyše 400 prípadoch podozrenia z porušenia protiteroristického zákona. Keď návrh na zrušenie poslaneckej imunity nadobudne platnosť, až 50 z celkového počtu 59 poslancov prokurdskej strany bude vydaných do rúk justície a z parlamentu môžu putovať priamo do vyšetrovacej cely. Strata imunity by sa dotkla aj ďalších desiatok prevažne opozičných poslancov, ich prípady sa však zväčša týkajú hospodárskej kriminality, ktorá z pohľadu tureckej súdnej mašinérie nie je zďaleka taká závažná ako podpora terorizmu. „Ani jedna z káuz našich poslancov sa netýka korupcie, úplatkárstva či sprenevery. Všetky sú o slobode slova,“ uviedla v stredu HDP na sociálnej sieti.

Návrh na zrušenie poslaneckej imunity podporili aj opoziční sociálni demokrati a nacionalisti, ktorí sa obávajú, že v opačnom prípade by vládna strana aj ich obvinila, že paktujú s PKK. Pravda, v tajnom hlasovaní viacerí poslanci napokon hlasovali proti. V prvom čítaní tak návrh nezískal dvojtretinovú väčšinu, ale iba trojpätinovú. Ak by sa ústavná väčšina v piatok znova nezozbierala a výsledok z utorňajšieho večera by sa iba zopakoval, stačilo by to na to, aby prezident o zrušení poslaneckej imunity vypísal referendum. Vzhľadom na nálady v spoločnosti vystrašenej sériou teroristických útokov experti predpokladajú, že plebiscit by bol s najväčšou pravdepodobnosťou pre Erdogana úspešný.

„Ak uspeje, tak tento prevrat bude kľúčovým krokom Erdogana k nahradeniu parlamentnej demokracie v Turecku absolutistickým prezidentským systémom,“ upozornil líder HDP Selahattin Demirtas. Zvyšok opozície pritom varoval, že hoci jeho strana je prvá na rane, keď budú prokurdskí poslanci sedieť vo väzení, na rad prídu aj ostatní odporcovia Erdoganovej samovlády.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Recep Tayyip Erdogan