Novým tureckým premiérom sa zrejme stane minister dopravy Binali Yildirim

Kandidátom na nového predsedu tureckej vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) je minister dopravy Binali Yildirim. S odvolaním sa na predstaviteľov AKP to uviedla agentúra AP.

19.05.2016 13:22 , aktualizované: 13:43
Binali Yildirim Foto: ,
Binali Yildirim.
debata (3)

Nový šéf najsilnejšej strany by sa mal podľa tureckých ústavných zvyklostí stať aj premiérom. V oboch funkciách zrejme nahradí odstupujúceho Ahmeta Davutogla.

Premiér Davutoglu (57) pred dvoma týždňami nečakane oznámil, že 22. mája odstúpi z funkcie predsedu AKP. Podľa neoficiálnych informácií za jeho rozhodnutím stoja spory s prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Binali Yildirim (60) je v súčasnosti ministrom dopravy a komunikácií. Patrí medzi zakladajúcich členov AKP, konzervatívnej strany vychádzajúcej z islamských koreňov.

K jeho zvoleniu za straníckeho šéfa by malo dôjsť na mimoriadnom zjazde AKP, ktorý sa uskutoční v nedeľu v Ankare. Yildirim bude jediným kandidátom na túto funkciu, na ktorú ho nominoval ústredný výbor strany.

Analytici očakávajú, že Yildirim si bude s Erdoganom rozumieť lepšie ako Davutoglu, píše agentúra DPA.

Binali Yildirim má blízko k prezidentovi Edoganovi

Turecký minister dopravy a spojov Binali Yildirim (61), ktorý bude novým predsedom tureckej vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) a teda zrejme aj novým tureckým premiérom, má bližšie kontakty s prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom už od 90. rokov a pracoval aj v niekoľkých vládach, ktorým Erdogan predsedal:

  • Ministrom dopravy a spojov je Yildirim od 24. novembra 2015; predtým pracoval v tej istej funkcii v niekoľkých vládach vtedajšieho premiéra Erdogana v období 2002–2013.
  • Je členom vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) a od roku 2002 poslancom parlamentu.
  • Narodil sa 20. decembra 1955 v Refahiye, v roku 1991 vyštudoval Námornú technickú univerzitu v Istanbule a potom pracoval ako riaditeľ istanbulského podniku pre námornú dopravu (IDO) v rokoch 1994–2000, keď bol Erdogan starostom Istanbulu.
  • V auguste 2001 vstúpil do politiky a stál pri založení strany AKP.
  • Za jeho pôsobenia na pozícii ministra dopravy vybudovali vysokorýchlostnú trať medzi mestami Ankara a Eskişehir v západnej časti Turecka a buduje sa ďalšia trať medzi Istanbulom a Ankarou. Projekt sa zastavil po vykoľajení vlaku 22. júla 2004 na severe krajiny v blízkosti mesta Pamukova, pri ktorom zahynulo 36 ľudí. Nešťastie vyvolalo tlak na odvolanie Yildirima, nakoniec však v úrade zostal.
  • V decembri 2013 ho z ministerstva dopravy a spojov odvolali a v roku 2014 ho menovali poradcom prezidenta.
  • Neúspešne kandidoval za stranu AKP na úrad starostu mesta Izmir v miestnych voľbách v roku 2014.
  • V roku 2005 vyvolala pobúrenie fotografia Yilidrimovy zahalenej ženy, sediaci oddelene od neho na pracovnom obede. Snímka, kolujúca po internete, mu vyslúžila početné obvinenia zo sexizmu.
  • V úrade ministra dopravy a spojov bol tiež zdrojom početných afér, keď napríklad odpovedal na kritiku odpočúvania vládnych telefónnych hovorov slovami: „Nemusíte sa báť odpočúvania, ak nemáte čo skrývať.“
3 debata chyba
Viac na túto tému: #premiér #Turecko #Ahmet Davutoglu #Binali Yildirim