Boj o Hofburg rozdeľuje Rakúsko

Rakúsko je krôčik od toho, aby si ako prvé v Európskej únii zvolilo krajne pravicovú hlavu štátu. Kandidát protisilamskej a euroskeptickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbert Hofer ide ako mierny favorit do nedeľného finále prezidentských volieb.

22.05.2016 08:00
rakúsko, prezidentské voľby, norbert hofer, Foto: ,
Viedeň pred nedeľným finále prezidentských volieb zaplavili plagáty Norberta Hofera zo Slobodnej strany Rakúska (vľavo) a bývalého lídra Zelených Alexandra Van der Bellena.
debata (18)

Je to dôsledok únavy Rakúšanov z tradičnej deľby moci medzi sociálnymi demokratmi (SPÖ) a ľudovcami (ÖVP), ako aj z európskej migračnej krízy, v rámci ktorej v osemapolmili­ónovej krajine od vlani požiadalo o azyl viac ako stotisíc ľudí.

Kľučku v Hofburgu, sídle rakúskej hlavy štátu, si od konca druhej svetovej vojny podávali výhradne sociálnodemokra­tickí a ľudoveckí prezidenti. Minulý mesiac však obe veľké tradičné strany utrpeli v prvom kole volieb debakel, keď ich kandidáti vypadli so zahanbujúcim ziskom iba jedenástich percent hlasov. Hofera volilo až 35 percent hlasujúcich. Jeho finálový súper, bývalý líder strany Zelených Alexander Van der Bellen, dostal 21 percent hlasov.

Pomer síl medzi 45-ročným Hoferom a 72-ročným Van der Bellenom sa odvtedy upravil. Gallupov inštitút ho pred týždňom medzi istými voličmi nameral v podobe skóre 53 ku 47 v prospech kandidáta krajnej pravice.

Počasie nahráva „Hoferburgu“

Pravda, v nedeľu môže ešte všetkým zamiešať voličská aktivita či pasivita. Čím vyššia bude účasť, tým lepší výsledok môže očakávať Van der Bellen. Jeho možný úspech závisí od toho, či ho podporia rozčarovaní voliči SPÖ a ÖVP a ďalších nepostupujúcich kandidátov.

Ak v peknom, priam letnom, počasí, ktoré predpovedajú meteorológovia, pôjdu Rakúšania radšej relaxovať do prírody či záhradky, potom sa Hofburg môže premenovať podľa nového nájomníka na „Hoferburg“.

V každom prípade rakúsku politickú scénu čakajú po nedeli zásadné zmeny. Najmä Hoferovo víťazstvo na nej môže spustiť ďalšiu sériu otrasov. Ten prvý alpská republika zaznamenala už po prvom kole volieb hlavy štátu, keď po fiasku sociálnodemokra­tického kandidáta rezignoval kancelár a šéf SPÖ Werner Faymann.

Vyhrotený súboj

Súboj medzi Hoferom a Van der Bellenom sa v poslednom týždni značne vyhrotil a nezvyčajne rozštiepil rakúsku verejnosť. Prejavilo sa to najmä po nemoderovanej televíznej debate oboch finalistov, v ktorej týždeň pred voľbami používali výrazy ako klamár, svinstvo alebo drzosť.

Viacerí pozorovatelia upozornili, že uchádzači o post hlavy štátu svojím vystupovaním znížili dôstojnosť prezidentského úradu, o ktorý sa uchádzajú, čo mohlo mnohých voličov znechutiť a odradiť od účasti na hlasovaní. Iní experti sa, naopak, nazdávajú, že vášnivý súboj finalistov môže mať na voličov mobilizujúci účinok.

Faktom je, že prezidentská kampaň výrazne rezonuje medzi verejnosťou, ktorá je podľa politológov v názore na kandidátov rozdelená viac ako kedykoľvek v minulosti. Na jednej strane sa jej ponúka mlado pôsobiaci Hofer, ktorý sa profiluje predovšetkým ako razantný odporca imigrácie, čo dokladá aj tým, že z dôvodu údajných obáv o svoju bezpečnosť chodí ozbrojený pištoľou.

Na druhej strane postarší a zároveň umiernený Van der Bellen presadzuje oveľa otvorenejší postoj k utečencom. O to ostrejšie sa však vyhraňuje voči FPÖ. Varuje najmä pred rizikami spojenými s právomocami prezidenta rozpúšťať parlament a vymenúvať vládu. Pripomína pritom dávnejšiu hrozbu Hofera, že ak vláda nebude postupovať dostatočne razantne voči utečencom, tak ju odvolá.

„Skutočným nebezpečenstvom je prezident z radov FPÖ, ktorý odstráni vládu, aby uvoľnil cestu pre modrú republiku,“ varoval Van der Bellen s odkazom na modrú stranícku farbu FPÖ. Všetky prieskumy potvrdzujú, že ak by sa v Rakúsku momentálne konali predčasné parlamentné voľby, tak by ich suverénne vyhrala slobodná strana.

Kancelár nechce Hofera

Obavy z pravicového obratu zaktivizovali protivníkov populistickej FPÖ v koaličných stranách SPÖ a ÖVP aj na námestiach. Vo štvrtok vo Viedni vyšlo do ulíc asi 700 demonštrantov, ktorí varovali pred zvolením „nacistu“ za prezidenta. Nový sociálnodemokra­tický kancelár Christian Kern a viacerí ministri jeho vlády zase otvorene vyhlásili, že v druhom kole budú hlasovať za Van der Bellena.

Sám Van der Bellen sa zaprisahal, že ak bude zvolený za prezidenta, tak aj v prípade víťazstva slobodnej strany v parlamentných voľbách nevymenuje za premiéra jej kandidáta. Hofer ho za to označil za „fašistického zeleného diktátora“.

To, či sa 6,4 milióna oprávnených voličov napokon rozhodne pre Hofera, alebo pre Van der Bellena, by malo byť jasné v nedeľu okolo ôsmej hodiny večer.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #prezidentské voľby #Norbert Hofer