Egypt hľadá čierne skrinky z havarovaného lietadla pomocou ponorky

Egyptská vláda nasadila v nedeľu jednu zo svojich ponoriek do pátrania po tzv. čiernych skrinkách z lietadla spoločnosti EgyptAir, ktoré sa zrútilo do Stredozemného mora počas letu z Paríža do Káhiry. Prezident Abdal Fattáh Sísí o tom informoval v rámci svojho prvého vystúpenia v televízii od štvrtkovej tragédie.

22.05.2016 08:34 , aktualizované: 14:40
debata

Ponorka prevádzkovaná egyptským ministerstvom ropného priemyslu má prispieť k nájdeniu oboch záznamníkov, z ktorých jeden zaznamenával hlasovú komunikáciu v pilotnej kabíne a druhý technické parametre letu. Trosky havarovaného airbusu našli v oblasti vzdialenej približne 290 kilometrov od egyptského pobrežia.

„V tomto štádiu by sme nemali robiť unáhlené závery a trvať na určitých domnienkach,“ varoval Sísí, ktorého slová cituje agentúra DPA. „Až budú zistenia vyšetrovateľov úplné, ihneď budú zverejnené,“ doplnil prezident vo vysielaní naživo v súvislosti so špekuláciami, čo mohlo spôsobiť zrútenie lietadla do mora.

Let EgyptAir z Paríža do Káhiry zmizol z obrazoviek radarov vo štvrtok nadránom v časti Stredozemného mora medzi Gréckom a Egyptom. Haváriu neprežil nikto zo 66 cestujúcich a členov posádky.

Francúzski vyšetrovatelia potvrdili v sobotu informácie, podľa ktorých boli krátko pred stratou kontaktu zaznamenané automatické hlásenia o prítomnosti dymu v lietadle. Z týchto údajov však podľa nich zatiaľ nie je možné vyvodzovať žiadne závery.

Pri najnovšom lete EgyptAir z Paríža do Káhiry sprísnili bezpečnosť

Najnovší let spoločnosti EgyptAir z Paríža do Káhiry sprevádzali zvýšené bezpečnostné opatrenia, informovala dnes tlačová agentúra AP s odvolaním sa na svojho reportéra.

Bezpečnostné kontroly na letisku Charlesa de Gaulla pred nastúpením do lietadla sa v sobotu popoludní podľa reportéra zdali byť obvyklé, nič navonok nenaznačovalo dodatočné opatrenia. Do lietadla však vstúpila skupina príslušníkov francúzskych bezpečnostných zložiek, ktorá ho kontrolovala pred odletom.

Bezpečnosť na parížskom letisku spĺňa medzinárodné štandardy, miestny expert však pre AP povedal, že bezpečnostné opatrenia nie sú v konečnom dôsledku bezchybné. „Nekonečná dokonalosť neexistuje,“ uviedol Sylvain Prévost, ktorý školí personál tohto letiska.

Egyptská armáda v sobotu oznámila, že vyťahuje zo Stredozemného mora trosky podľa predpokladov pochádzajúce z lietadla EgyptAir, ktoré sa zrútilo vo štvrtok so 66 ľuďmi na palube počas letu č. 804 z Paríža do Káhiry.

Predstaviteľ egyptského ministerstva leteckej dopravy v sobotu večer poprel správy niektorých médií o nájdení záznamníkov letových údajov a hlasov v kokpite, všeobecne známych ako čierne skrinky.

Trosky našli v mori približne 290 kilometrov severne od egyptskej Alexandrie. More v oblasti je hlboké 2 440 až 3 050 metrov a signály vysielané čiernymi skrinkami možno zachytiť do hĺbky šiestich kilometrov, dodáva AP.

debata chyba
Viac na túto tému: #pád lietadla #Airbus A320 #trosky lietadla #Egypt Air