Fajčenie škodí súdržnosti českej vlády

Z mraku cigaretového dymu v českej vláde zahrmelo. Koaličné strany sa vzájomne obviňujú zo stredajšej blamáže pri schvaľovaní dlho pripravovanej protifajčiarskej právnej úpravy.

27.05.2016 10:30
debata (3)

Sociálni demokrati premiéra Bohuslava Sobotku vyčítajú hnutiu ANO vicepremiéra a ministra financií Andreja Babiša porušenie koaličnej dohody, ktorého sa mali dopustiť, keď viac ako tretina jeho poslancov hlasovala s opozíciou a zákon potopila. Babiš, naopak, označuje za podraz to, že sociálni demokrati podporili opozičný pozmeňovací návrh, ktorý podľa neho z protifajčiarskeho zákona robil fakticky profajčiarsky.

Znepriatelení partneri sa navzájom osočujú z presadzovania záujmov tabakovej loby a vo vojne slov dospeli až k spochybneniu zmyslu ďalšieho fungovania koalície. „Ak Andrej Babiš hľadá dôvody, ako rozbiť vládu a postaviť inú (s komunistami a ktoviekým), nech to povie na rovinu!" odkázal cez twitter šéfovi ANO podpredseda sociálnych demokratov a minister vnútra Milan Chovanec.

„Ja už som z toho otrávený, a ak to takto pôjde ďalej, tak si myslím, že tá koalícia asi dlho nevydrží,“ vyhlásil Babiš pre Českú televíziu. Pozvanie na mimoriadnu koaličnú radu, ktorú na piatok zvolal premiér, druhý najbohatší podnikateľ Česka odmietol s tým, že na piatok má dohodnutý program na Morave. Vyjasnenie si postojov podľa neho môže počkať do pondelka, keď vládu čaká diskusia o rozpočte, kde medzi stranami tiež panujú veľké rozpory a možno preto rátať s ďalšou eskaláciou sporov.

Sobotka ale žiada čo najskoršie vysvetlenie. „Nie je to bohužiaľ prvý prípad, keď poslanci ANO väčšinovo nehlasovali za vládne návrhy zákonov. Taký opakovaný postup ANO je v rozpore s dobrým fungovaním vládnej koalície,“ citoval premiéra portál lidovky.cz. „ANO by malo vysvetliť koaličným partnerom i verejnosti, prečo týmto spôsobom nabúrava fungujúcu vládu,“ doplnil.

„Pán premiér klame, nie je to pravda,“ reagoval Babiš v ČT, čo Sobotka vzápätí označil za neakceptovateľnú urážku. „Babiš tvrdí, že ANO nemohlo hlasovať za vládny návrh protifajčiarskeho zákona, pretože ho znehodnotil pozmeňovací návrh opozičného poslanca. Za prijatie tohto návrhu, ktorý Babišovi údajne tak prekáža, ale hlasovalo osem poslancov ANO vrátane predsedu poslaneckého klubu,“ pripomenul premiér, že za opozičný návrh zmierňujúci pôvodnú drakonickú verziu, lebo reštauráciám a barom mal umožniť zriadenie fajčiarní, zdvihli ruky aj viacerí babišovci.

Sociálnodemokra­tický minister zdravotníctva Svatopluk Němeček tvrdí, že v návrhu zákona aj po pozmeňovacích návrhoch zostalo to kľúčové, a totiž, že by začal platiť úplný zákaz fajčenia všade tam, kde sa ľudia stravujú a kde sa obsluhuje. „Zostávame jedinou krajinou EÚ, ktorá nechráni zdravie hostí a zamestnancov reštaurácií. Tí, ktorí hlasovali proti zákonu, znemožnili zakázať fajčenie na detských ihriskách alebo zastávkach autobusov. Zákon sťažoval prístup detí a mladistvých k cigaretám a alkoholu a súčasne prísnejšie trestal tých, ktorí by ho obchádzali. A to nehovorím o tom, že pre postup hnutia ANO hrozia Českej republike sankcie zo strany EÚ," napísal Němeček vo svojom blogu, pričom sa skepticky vyjadril k možnosti, že by sa protifajčiarsky zákon podarilo presadiť ešte do budúcoročných parlamentných volieb.

Práve sériou volieb, ktoré Česko čakajú nasledujúceho pol druha roka, si viacerí analytici vysvetľujú vyhrotené vzťahy v koalícii. Krajinu čakajú už v októbri krajské i senátne voľby, rok nato budú Česi voliť dolnú snemovňu parlamentu a o zopár mesiacov neskôr prezidenta. „Protifajčiarsky zákon nie je tá najkľúčovejšia záležitosť," myslí si politológ Josef Mlejnek. „Skôr mi to pripadá, že niekto umelo hľadá zámienky, aby rozvíril niečo, čo by verejnosť mohla vnímať pozitívne aj vzhľadom na blížiacu sa kampaň pred krajskými voľbami. Fajčenie v reštauráciách samo osebe netvorí predmet sporu, skôr len spomínanú zámienku,“ povedal pre portál blesk.cz Mlejnek.

Podľa májového prieskumu agentúry STEM by voľby momentálne vyhralo hnutie ANO s 27 percentami hlasov, kým sociálni demokrati by získali 20 percent. Babiš, ktorý sa netají premiérskymi ambíciami, vedie rebríček popularity so 60 percentami, kým Sobotka za ním zaostáva o sedem percent.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #Česko #fajčenie