Nemecká koalícia by vo voľbách nezískala ani polovicu hlasov

Strany nemeckej vládnucej veľkej koalície by teraz vo voľbách nedosiahli ani na polovicu hlasov. Ukázal to prieskum spoločnosti Insa, ktorého výsledky zverejnil denník Bild. Je to po prvý v nemeckej povojnovej histórii, keď podpora konzervatívnej únie CDU/CSU a sociálnej demokracie (SPD) v súčte klesla pod 50 percent.

31.05.2016 11:16
angela merkelová, merkelová Foto:
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (28)

CDU/CSU kancelárky Angely Merkelovej oproti minulému týždňu oslabila o pol percentuálneho bodu a teraz by pre ňu hlasovalo 30 percent Nemcov. O pol bodu sa znížila aj podpora SPD, ktorá by teraz oslovila 19 percent voličov.

V posledných voľbách do Spolkového snemu v roku 2013 pritom CDU/CSU získala 41,5 percenta hlasov a SPD 25,7 percenta.

Prieskum ukázal opätovné posilnenie populistickej Alternatívy pre Nemecko (AfD), ktorú by teraz volilo 15 percent Nemcov, čo je jej vôbec najvyššia celoštátna podpora. Strana, ktorá vystupuje predovšetkým ako odporca imigrácie, by skončila vo voľbách na treťom mieste.

Podpora ostatných zoskupení zostáva stabilná. Zelených by teraz volilo 13 percent Nemcov, postkomunistickú Ľavici 9,5 percenta voličov. Do Spolkového snemu by sa vrátila aj Slobodná demokratická strana (FDP), ktorá by teraz dosiahla osem percent hlasov.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Nemecko #Angela Merkelová #CDU/CSU #AfD