Merkelová nevidí dôvod na zmiernenie sankcií voči Rusku

Nemecká kancelárka Angela Merkelová nevidí žiadny dôvod, aby sa zmierňovali európske sankcie voči Rusku. Na tlačovej konferencii v Berlíne to uviedla hovorkyňa nemeckej vlády Christiane Wirtzová. O postupnom zmierňovaní sankcií v prípade, že pokročí mierový proces na Ukrajine, hovoril minulý týždeň nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier. Zatiaľ sa tak však podľa neho nestalo.

01.06.2016 14:37
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (120)

„Môžem vám len povedať, že kancelárka sa zhoduje s ministrom zahraničia v tom, že Minský proces musí pokračovať. Kancelárka v súčasnosti nevidia dôvod na zmiernenie sankcií,“ povedala podľa agentúry Reuters hovorkyňa nemeckého kabinetu.

Protiruské sankcie v roku 2014 prijali európske krajiny a Spojené štáty po ruskej anexii Krymu a pre podporu separatistov na východe Ukrajiny. O predĺžení sankcií bude rozhodovať Európska únia predtým, než na konci júla vypršia. Niektorí diplomati dávajú najavo, že dohoda všetkých členských krajín EÚ nemusí byť jednoduchá.

Úplne jednotná v postoji nie je ani nemecká politická scéna. Pre postupné rušenie sankcií sa nedávno vyslovil nemecký vicekancelár a šéf tamojšej sociálnej demokracie Sigmar Gabriel. Izolácia podľa neho nič neprináša.

Predĺženie odvetných opatrení teraz zvažuje Rusko. Príkaz na prípravu návrhov, ktoré by sankcie predĺžili do konca roka 2017, vydal už predseda ruskej vlády Dmitrij Medvedev. Ruské reštrikcie sa týkajú najmä dovozu potravín a poľnohospodárskych výrobkov.

120 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #sankcie #Angela Merkelová