Lejaky spôsobili záplavy v Bavorsku, stúpa aj Seina v Paríži

Pri povodniach na juhovýchode Bavorska zahynuli traja ľudia. Potápači našli ich telá v zaplavenom dome v obci Simbach am Inn neďaleko rakúskej hranice. Práve v povodí rieky Inn je situácia najhoršia. Niekoľko obcí je pod vodou. V Passau, kde sa Inn vlieva do Dunaja, už vyhlásili druhý zo štyroch povodňových stupňov. Dážď skomplikoval situáciu aj vo francúzskej metropole. Záchranári evakuujú obyvateľov hausbótov na Seine a parížska radnica už uzavrela aj niektoré ulice v centre mesta vedúce pozdĺž rieky, informovali svetové agentúry.

01.06.2016 18:27 , aktualizované: 22:16
nemecko, povodne, záplavy, bavorsko Foto: ,
Najviac postihnutou bavorskou obcou je Triftern.
debata (3)

Lokálne záplavy postihli niekoľko obcí južne od Passau. Viacero domov obklopila voda ľudí z nich tak museli zachraňovať vrtuľníky. Na ceste prvej triedy pozdĺž rakúskej hranice museli podľa záchranárov pre rozvodnenú rieku vyliezť na korby svojich vozidiel dokonca aj vodiči kamiónov.

Rieka Inn úplne zaplavila aj most z Nemecka do rakúskeho Braunau. V bavorskom Simbachu museli evakuovať bývalú telocvičňu, v ktorej bývali žiadatelia o azyl.

V obci Triftern, ktorá leží asi 40 kilometrov juhozápadne od Passau, sa situácia v stredu podvečer mierne upokojila. Stred mesta je však stále pod vodou. Zhruba 250 žiakov tamojšej školy, ktorých voda popoludní uväznila vo vnútri budovy, sa už dostalo domov. Pôvodne sa zdalo, že budú musieť v škole prenocovať.

Následky záplav v meste Braunsbach. Foto: Reuters, KAI PFAFFENBACH
nemecko, záplavy Následky záplav v meste Braunsbach.

Neďaleko obce Regen, ktorá leží asi 20 kilometrov od českej Železnej Rudy, prekvapila veľká voda školákov z Augsburgu, ktorí sa vydali na vodácky výlet. Zvýšená hladina ich uväznila na ostrove, z ktorého ich dostali až hasiči.

„Neprestáva pršať,“ uviedol hovorca bavorskej krajinskej rady, podľa ktorého voda na mnohých miestach strhávala aj zaparkované automobily. „S takou silou nikto nepočítal,“ dodal.

Výdatné zrážky spôsobili škody aj v priľahlej rakúskej spolkovej krajine Horné Rakúsko. Voda zatopila predovšetkým pivnice domov a niektoré ulice. Meteorológovia predpovedajú výdatné dažde v oblasti aj na štvrtok. Rozvodniť sa môžu skôr menšie riečky, Dunaj by sa mal udržať vo svojom koryte.

Stúpa hladina Seiny. Foto: Reuters, CHARLES PLATIAU
Seina, Paríž, povodne, záplavy Stúpa hladina Seiny.

Okrem Bavorska a Rakúska skomplikovali výdatné dažde situáciu aj vo francúzskej metropole. Plavby výletných lodí po Seine zrušili a záchranári evakuujú obyvateľov hausbótov v celom okolí Paríža. Uzavreli aj niekoľko nábrežných ulíc.

V posledných dvoch dňoch vykonali záchranári v dôsledku lejakov po celom Francúzsku zhruba 8-tisíc zásahov, uviedol minister vnútra Bernard Cazeneuve. Meteorológovia predpovedajú dážď vo Francúzsku aj na štvrtok. Seina by mala v Paríži kulminovať najskôr v piatok.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #povodne #Paríž #Bavorsko #lejaky