Prieskum: Clintonová má opäť dvojciferný náskok nad Trumpom

Demokratická uchádzačka o prezidentskú kandidatúru Hillary Clintonová má opäť dvojciferný náskok nad svojím republikánskym súperom Donaldom Trumpom. Vyplýva to z nového prieskumu Reuters/Ipsos, ktorý bol vykonaný v priebehu tohto týždňa.

05.06.2016 09:31
Hillary Clintonová Foto: ,
Americká prezidentská kandidátka Hillary Clintonová.
debata (129)

Približne 46 percent respondentov z radov pravdepodobných voličov vyjadrilo podporu Clintonovej a 35 percent Trumpovi. Zvyšných 19 percent uviedlo, že by nepodporilo ani jedného z týchto kandidátov, informovala v sobotu agentúra Reuters.

Clintonová si dlhodobo v prieskumoch udržovala nad Trumpom dvojciferný náskok. V predchádzajúcom prieskume Reuters/Ipsos, zverejnenom 11. mája, sa však ich preferencie takmer vyrovnali. Trump vtedy zaostával za Clintonovou už len o jedno percento.

Podľa agentúry Reuters nový prieskum naznačuje opätovné posilňovanie pozícií Hillary Clintonovej, ktorá v poslednom období vystupňovala útoky na Trumpa ako svojho pravdepodobného súpera v novembrových prezidentských voľbách. Donald Trump zase musí odrážať kritiku médií týkajúcu sa jeho niekdajšej kontroverznej univerzity a transparentnosti rozdeľovania finančných zbierok pre veteránov.

Clintonová zvíťazila v sobotňajších volebných zhromaždeniach demokratov, ktoré sa konali na Amerických Panenských ostrovoch. Informovala o tom spravodajská televízia ABC News s odvolaním sa na oznámenie miestnej organizácie Demokratickej strany.

Na tomto americkom teritóriu v Karibiku sa rozhodovalo o siedmich delegátoch nominačného zjazdu demokratov. Stanica ABC News neuviedla, koľko z nich pripadne Clintonovej a koľko jej súperovi Berniemu Sandersovi.

Manželke exprezidenta Billa Clintona chýbalo pred sobotňajšími primárkami podľa rôznych výpočtov len okolo 70 delegátov k tomu, aby si zaistila prezidentskú nomináciu svojej Demokratickej strany. Clintonová mala pred víkendom na svojom konte celkovo 2316 delegátov, zatiaľ čo Sanders 1547, uvádza ABC News. Na získanie nominácie je potrebných 2383 delegátov. Tento počet by Clintonová mohla dosiahnuť už v utorok, keď sa budú konať demokratické primárky v šiestich štátoch.

V nedeľu sa uskutočnia demokratické primárky v ďalšom americkom karibskom teritóriu – v Portoriku.

129 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Hillary Clinton #primárky #Donald Trump