Český autobus vo Francúzsku zasiahli výstrely, šesť zranených

Neznámy útočník v sobotu večer ostreľoval na juhu Francúzska český autobus, v ktorom cestovali okrem iného školáci vracajúci sa zo Španielska.

05.06.2016 10:49 , aktualizované: 20:57
debata (45)

Črepy z rozbitých okien poranili šesť osôb. Dôvod incidentu je nejasný, v minulosti ale francúzska polícia riešila niekoľko prípadov, keď neznámi páchatelia hádzali z diaľničných mostov na autá kamene.

„Jednalo sa o prestrelenie predného okna … V tejto chvíli môžeme povedať, že nikto nie je v ohrození života,“ povedala Irena Valentová z českého ministerstva zahraničia.

Záchranári odviezli zranených do nemocníc v Montélimare a Valence. Päť osôb bolo podľa francúzskych médií poranených ľahko; vážnejšia je situácia päťdesiatštyri­ročnej ženy, ktorú črepy zasiahli do oblasti oka a ktorá zostáva podľa českej hovorkyne vo Francúzsku hospitalizovaná.

Francúzskym vyšetrovateľom sa zatiaľ nepodarilo identifikovať páchateľa. Podľa prvých správ strieľal útočník z premostenia diaľnice A7, po ktorej vozidlo išlo. Niektoré médiá ale špekulujú, že podľa predbežných balistických expertíz najskôr stál na okraji diaľnice, nie na moste.

Francúzska polícia spresnila, že poschodový autobus bol zasiahnutý dvakrát a že hľadaný útočník strieľal z loveckej pušky, zrejme väčší kaliber. „Prvý výstrel rozbil predné sklo, potom druhý výstrel rozbil po niekoľkých sekundách zadné sklo vozidla,“ povedal novinárom prokurátor z oblasti incidentu Alex Perrin.

Vyšetrovatelia podľa francúzskych médií prinajmenšom jeden vystrelený projektil našli. Perrin neverí, že by si strelec úmyselne vybral konkrétne český autobus. „Nie je dôvod si myslieť, že tento autobus bol väčším terčom než nejaký iný,“ citovala prokurátora mesta Valence agentúra AFP. V autobuse cestovala skupina školákov s doprovodom zo základnej školy v Stode na Plzeňsku. Podľa starostu mesta Jiřího Vlka už deti aj ich sprievod v poriadku dorazili domov.

„Dnes všetci s oneskorením, ale v poriadku prišli náhradným autobusom domov,“ povedal o školskej výprave v nedeľu popoludní starosta Stode Jiří Vlk. Riaditeľka školy Martina Macánová serveru iDnes povedala, že jeden zo žiakov má od črepu poranenú hlavu. Bol ošetrený vo Francúzsku a v sprievode učiteľky už je tiež na ceste domov. Ostatné deti prišli po 14:00 SELČ.

Podľa starostu Vlka jazdí každý rok deviataci na týždeň do Španielska na výlet. V autobuse boli podľa neho deti z dvoch deviatych tried stodskej základnej školy, zvyšok kapacity autobusu doplnila cestovná kancelária ďalšími pasažiermi. Údaje o celkovom počte osôb, ktoré boli v autobuse, sa líšia: francúzske médiá sprvu informovali o 70 a neskôr o 75 ľuďoch.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Francúzsko #streľba