Vo Francúzsku hrozia nové záplavy

V Paríži sa v noci na nedeľu potvrdil pokles hladiny Seiny. V dvoch departementoch Normandie na západe krajiny, zvlášť v oblasti Rouene, však hrozia nové záplavy a úrady tam vyhlásili pohotovosť. Informoval o tom ráno francúzsky úrad pre prevenciu a sledovanie povodní Vigicrues.

05.06.2016 14:37
Francúzsko, povodne Foto: ,
Chlapec chytá ryby v rieke Seina počas povodní v Paríži.
debata (2)

Výška hladiny v Paríži klesla v noci pod šesť metrov a ráno bola na úrovni 585 centimetrov. V piatok vznikli obavy, že Seina cez víkend stúpne až na 6,5 ​​metra, keď by hrozilo zaplavenie časti centra. Hladina sa nakoniec vyšplhala maximálne na 610 centimetrov, a to v noci na sobotu. Potom sa vrátila na piatkovú hodnotu 607 centimetrov. Návrat do pôvodnej výšky okolo poldruha metra ale podľa Vigicrues potrvá niekoľko dní.

Rozvodnená Seina sa stala jednou z atrakcií pre obyvateľov a návštevníkov francúzskej metropoly. Ľudia sa podľa miestnych médií schádzajú na mostoch a nábrežiach a pozorujú a fotografujú rozbúrené vody. „Pripomína nám to, že príroda je silnejšia ako človek. Nemožno nič robiť, len čakať,“ povedal agentúre AFP jeden z prítomných, 26-ročný podnikateľ Daniel Riboulet.

Úrady a záchranári v nedeľu sledujú situáciu hlavne v departementoch Seine-Maritime a Eure. Najväčšie povodne sa očakávajú okolo brehov Seiny v noci na pondelok asi 30 kilometrov južne od mesta Rouen. Ohrozená môže byť aj táto metropola Normandie. Úrady už na mnohých miestach zakázali dopravu a vyzvali k obozretnosti. „Je absolútne nevyhnutné zabrániť tomu, aby sa ľudia nechali zaskočiť a niekde uviazli,“ povedala médiám ministerka pre životné prostredie Ségolène Royalová.

Meteorologická služba Météo-France predpovedá na nedeľu ďalšie prehánky na veľkej časti Francúzska. Okrem Eure a Seine-Maritime je preventívne vyhlásená pohotovosť pre prípad povodní v ďalších 15 departementoch, napríklad v Lotrinsku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #povodne #záplavy