Bombový útok v Istanbule neprežilo 11 ľudí

Pri bombovom útoku v Istanbule prišlo o život 11 ľudí a 36 osôb utrpelo zranenia. Istanbulský guvernér Vasip Şahin povedal novinárom, že medzi mŕtvymi je sedem policajtov a štyria civilisti. Terčom atentátu, ku ktorému sa zatiaľ nikto neprihlásil, bol policajný autobus.

07.06.2016 09:23 , aktualizované: 14:10
Turecko, bombový útok Foto: ,
Hasičské autá pri policajnom autobuse, ktorý zasiahla bomba v aute v Istanbule.
debata (22)

Guvernér prišiel na miesto tragédie a okrem iného informoval, že medzi ranenými sú traja ľudia v kritickom stave.

Silná nálož bola umiestnená v zaparkovanom aute a odpálili ju na diaľku vo chvíli, keď okolo prechádzal autobus s policajtmi. Miesto je v štvrti Vezneciler na križovatke v blízkosti Istanbulskej univerzity, na ktorej v utorok kvôli atentátu zrušili skúšky.

Krátko po výbuchu, ktorý autobus prevrátil a zničil blízke domy, bolo z miesta podľa tureckej tlačovej agentúry Anadolu počuť streľbu. Policajti začali evakuovať najbližšie budovy a pátrali po ďalších náložiach. Pyrotechnici na mieste nechali vybuchnúť podozrivé vozidlo, obchody zostali zatvorené.

Turecko je v poslednom čase cieľom vlny útokov, ktoré majú na svedomí buď separatistickí Kurdi zo Strany kurdských pracujúcich (PKK) či radikáli hlásiaci sa k organizácii Islamský štát. Turecko pod vedením prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana vedie proti obom skupinám od minulého leta ozbrojený boj.

Guvernér Şahin novinárom neodpovedal na otázku, kto by mohol za útokom byť. Na policajtov a vojakov najčastejšie mieri PKK v odvete za obnovené ťaženie armády proti Kurdom. Strety medzi armádou a Kurdmi si podľa odhadov armády od minulého leta vyžiadali životy 500 členov tureckých ozbrojených síl a 4 900 Kurdov. Turecká vláda radí PKK k teroristickým organizáciám. Desiatky rokov bojov Kurdov za autonómiu si vyžiadali životy 40 000 ľudí.

Erdogan: Neodpustiteľná akcia

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v reakcii na atentát v Istanbule povedal, že išlo o „neodpustiteľnú“ akciu a že boj proti terorizmu bude pokračovať. Naznačil pritom, že z masakry podozrieva separatistických Kurdov, uviedla agentúra AFP. Útok ako barbarský čin odsúdil americký veľvyslanec v Ankare.

Erdogan zranených navštívil v nemocnici a neskôr povedal, že Turecko bude v boji proti teroristom pokračovať až do konca. Od teroristov možno útoky, ako bol ten dnešný, očakávať kedykoľvek," vyhlásil Erdogan a sľúbil, že okolnosti atentátu budú vyšetrené.

Minister zahraničia Mevlut Cavusoglu pripomenul, že k najnovšiemu krviprelievania došlo počas druhého dňa moslimského pôstneho mesiaca ramadán. „Je to chladnokrvne odpálená bomba v čase ramadánu,“ povedal. Premiér Binali Yildirim sa kvôli útoku zišiel s ministrom vnútra.

Veľvyslanec USA v Ankare John Bass atentát odsúdil. „Cítime smútok nad barbarským teroristickým atentátom v Istanbule. Takéto nezmyselné násilie nemožno ničím ospravedlniť. Odsudzujeme tento ohavný čin a naďalej stojíme po boku Turecka v boji proti terorizmu,“ povedal Bass na twitteri.

.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #bombový útok