Bezdetné ženy sú menejcenné, tvrdí Erdogan

Hlavným poslaním Turkýň je rodiť malých Turkov, a tie, ktoré to odmietajú, sú podľa prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana neľudské a neplnohodnotné. Hlava štátu rozvíjala svoje povestné ultrakonzervatívne predstavy o role žien v rodine a spoločnosti na nedeľnom otvorení nového istanbulského sídla združenia Ženy a demokracia, ktorého podpredsedníčkou je jeho najmladšia dcéra Sümeyye.

07.06.2016 15:00
Turecko, ženy, Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa prihovára univerzitným študentkám v Istanbule. V nedeľu prezident Turkyne vyzval, aby každá z nich priviedla na svet aspoň tri deti.
debata (38)

Erdogan, otec dvoch dospelých synov a dcér, od Turkýň žiadal, aby priviedli na svet aspoň troch potomkov.

Prezident ubezpečil svojou podporou ženy, ktoré robia úspešnú kariéru, práca im však podľa neho nemie prekážať v rodení detí, lebo odmietnutím materstva by ohrozili existenciu ľudstva. „Žena, ktorá vyhlasuje: ‘Nebudem matkou, lebo pracujem,’ v skutočnosti popiera svoju ženskosť. To je moje úprimné presvedčenie,“ cituje Erdogana agentúra Anadolu. „Žene, ktorá odmieta materstvo a vzdá sa vedenia domácnosti, hrozí, že stratí slobodu. Je neúplným, polovičným človekom bez ohľadu na to, aká je úspešná vo svojej profesii,“ dodal. „Odmietnutie materstva znamená vzdať sa svojej ľudskosti. Oporúčam mať aspoň tri deti,“ poradil mladým ženám, ktoré ho na slávnosti obkolesili. Bola medzi nimi aj jeho čerstvo vydatá dcéra Sümeyye, ktorá rovnako ako jej matka Emine, prvá dáma Turecka, sa na verejnosti objavuje vždy len s uviazanou moslimskou šatkou na hlave.

Nie je to prvý raz, čo Erdogan vyzýval na zvýšenie už i tak vysokej pôrodnosti pohybujúcej sa okolo 1,3 percenta. Podľa štatistického úradu počet obyvateľov Turecka vlani vzrástol na bezmála 79 miliónov, čo je o takmer desať miliónov viac, než malo pred trinástimi rokmi, keď prišiel k moci. Erdogan sa však netají, že chce viac. Turecko je podľa neho krajinou „s veľkými cieľmi“ a aby ich dosiahlo, „každý príslušník národa sa musí zmobilizovať“. „Silné rodiny vedú k silným národom,“ zdôraznil.

Nadviazal tak na svoj prejav z minulého týždňa, v ktorom Turkov vyzval, aby nepoužívali antikoncepciu. "Rozmnožíme naše potomstvo. Hovorí sa o plánovanom rodičovstve, o antikoncepcii. Žiadna moslimská rodina nemôže mať taký prístup. Nik nemôže zasahovať do Božieho diela,“ vyhlásil. Používanie antikoncepcie Erdogan už v minulosti prirovnal takmer k vlastizrade. "Po celé roky sa ľudia v tejto krajine dopúšťali pomocou antikoncepcie zrady, snažili sa vysušiť našu pokrvnú líniu. Rodová línia je veľmi dôležitá, a to ako ekonomicky, tak aj duchovne,“ citoval ho denník Hürriyet.

Rodovú rovnosť Erdogan otvorene zavrhol už predvlani na istanbulskej konferencii o právach žien. „Občas sa hovorí o ‘rovnosti mužov a žien’. Ale správnejšia je ‘rovnosť medzi ženami’ a ‘rovnosť medzi mužmi’,“ vyhlásil Erdogan, ktorý pobúril aktivistky za práva žien aj prirovnávaním umelého prerušenia tehotenstva k vražde, či odsudzovaním cisárskeho rezu. „To, čo ženy potrebujú, je rovnocennosť, radšej ako rovnosť,” rozvíjal svoje myšlienky prezident, ktorý od príchodu k moci v roku 2003 vtisol sekulárnej republike pečať svojej konzervatívnej islamistickej ideológie. "Naše náboženstvo (islam) určilo postavenie žien, a tým je materstvo. Niektorí ľudia tomu rozumejú, kým iní nie. Feministkám to nevysvetlíte, pretože tie koncept materstva neprijímajú. Ženy sa odlišujú povahou, zvykmi i vzhľadom. Nemôžete postaviť na rovnakú úroveň s mužmi matku dojčiacu dieťa. Nemôžete dávať na rovnakú úroveň postavenie muža a ženy. To je proti prírode, ich prirodzenosť je odlišná,“ povedal Erdogan.

Postavenie žien v tradične patriarchálnom Turecku sa od začiatku Erdoganovej éry ešte zhoršilo. V rebríčku rodovej rovnosti, ktorý zostavuje Svetové hospodárske fórum, Turecko za ten čas pokleslo o 25 priečok, zo 145 hodnotených krajín je až na 130. mieste (Slovensko bolo vlani na 97. priečke). Podľa správy OSN je miera domáceho násilia v Turecku desaťnásobne vyššia ako vo vyspelých európskych krajinách. Miera zamestnanosti žien v Turecku je iba 29 percent, kým napríklad na Slovensku 51 percent.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #islam #Turecko #ženy #materstvo #Recep Tayyip Erdogan