Turecko hrozí vypovedaním dohody o migrantoch, ak EÚ nezruší víza

Turecko bude musieť vypovedať dohodu s Európskou úniou o vrátení migrantov, ak Brusel tureckým občanom neumožní cestovať bez víz do schengenského priestoru voľného pohybu.

07.06.2016 13:27
debata (30)

V rozhovore poskytnutom tureckej verejnoprávnej televízii TRT to uviedol turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu. Februárová dohoda umožňuje za určitých podmienok vracať migrantov z Grécka do Turecka.

Európska únia sa v dohode uzavretej s Tureckom zaviazala výmenou za pomoc v migračnej kríze zrušiť vízovú povinnosť pre tureckých občanov. Bezvízový styk ale podmienila splnením 72 podmienok, ktoré sa týkajú okrem iného zabezpečenia dokladov totožnosti, riadenia migrácie, bezpečnosti, základných ľudských práv a spätného preberania migrantov. Pôvodne mali Turci do EÚ cestovať bez víz už od leta.

Kým Turecko tvrdí, že všetky podstatné podmienky pre zrušenie víz splnilo, podľa EÚ zostáva otvorených ešte päť kapitol: boj proti korupcii, ochrana dát, spolupráca súdov s únijnými štátmi, spolupráca s európskym policajným úradom Europol a protiteroristické zákony.

Prezident Recep Tayyip Erdogan už v minulosti niekoľkokrát pohrozil, že ak EÚ neumožní Turkom cestovanie bez víz, turecký parlament dohodu o vrátení migrantov zablokuje. Niekoľkokrát tiež odmietol možnosť, že by Ankara zmenila svoje protiteroristické zákony, u ktorých sa Západ obáva, že môžu byť zneužité proti opozícii.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Turecko #utečenci