Clintonová ohlásila víťazstvo v súboji o demokratickú nomináciu

Bývalá šéfka americkej diplomacie Hillary Clintonová ohlásila svoje víťazstvo v boji o demokratickú nomináciu do novembrových prezidentských volieb. "Prvýkrát v dejinách našej krajiny sa žena stane kandidátkou za veľkú politickú stranu," vyhlásila politička pred svojimi priaznivcami v newyorskom Brooklyne, ktorým ďakovala za dosiahnutie tohto míľnika.

08.06.2016 07:10 , aktualizované: 09:20
Clintonová Foto: ,
Bývalá prvá dáma si už skôr zabezpečila potrebný počet delegátov potrebný k automatickému zisku demokratickej nominácie do súboja o Biely dom.
debata (9)

„Môžeme hrdo povedať, že v Amerike nie je žiadna prekážka príliš veľká, žiadny strop príliš vysoký, než aby sa nedali zdolať,“ poznamenala ešte skôr, potom, čo podľa odhadu CNN vyhrala primárky v New Jersey a viedla v Južnej Dakote a Novom Mexiku. „Víťazstvo nepatrí jednému človeku, ale generácii žien a mužov, ktorí bojovali a obetovali sa, aby toto umožnili,“ dodala.

Demokratické primárky sa v „superutorok“ odohrávali celkom v šiestich štátoch, dokopy s 806 hlasmi. Pre Clintonovú by víťazstvo malo veľký význam, domnievajú sa analytici. Mohla by sebavedomejšie vstúpiť do boja s Donaldom Trumpom, ktorý vyhral republikánske primárky v New Jersey, Novom Mexiku, Južnej Dakote a Montane.

Už skôr si však bývalá prvá dáma zabezpečila potrebný počet delegátov potrebný k automatickému zisku demokratickej nominácie. Podľa výpočtov agentúry AP sa Clintonovej cez víkend podarilo dosiahnuť hranicu 2 383 hlasov delegátov. Clintonová tak bude prvou ženou, ktorú vyšle do volieb jedna z veľkých politických strán v USA. Jej kandidatúru pre novembrové prezidentské voľby by mali schváliť na nominačnom zjazde demokratickej strany, ktorý bude v júli vo Filadelfii.

Sanders zostáva v nominačnom súboji

Americký senátor Bernie Sanders zvíťazil v utorok v prezidentských primárnych voľbách demokratov v Montane. Zároveň vyhlásil, že sa bude usilovať o víťazstvo aj v posledných primárkach, ktoré budú na budúci týždeň vo Washingtone D.C.

Senátor Bernie Sanders v Santa Monice. Foto: SITA/AP, John Locher
Sanders Senátor Bernie Sanders v Santa Monice.

Sanders po hlasovaní pred svojimi priaznivcami v Santa Monice povedal, že z nominačného súboja neodstupuje. „Budeme bojovať, aby sme zvíťazili v primárnom hlasovaní vo Washingtone. Budeme pokračovať v našom boji za sociálnu, ekonomickú a rasovú spravodlivosť až do Filadelfie,“ povedal s odkazom na celoštátnej zjazd demokratov.

„Som v matematike dosť dobrý a viem, že boj, ktorý nás čaká, je veľmi náročný. Budeme však ďalej bojovať o hlas každého z delegátov,“ vyhlásil Sanders.

Povedal tiež, že Clintonová mu telefonovala a že jej gratuloval k utorňajšiemu víťazstvu, ktoré dosiahla v New Jersey, Novom Mexiku a Južnej Dakote. Niekdajšia americká prvá dáma zatiaľ tiež víťazí v Kalifornii.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #Bernie Sanders