Francúzov poteší aj pár slov v ich jazyku

Pribaliť si slovník, niektorí aj dáždnik, či mať poruke mince na prepitné pre čašníkov. Je dobré vedieť, ako sa správať vo Francúzsku a čo v tejto krajine funguje ináč ako na Slovensku.

10.06.2016 13:00
bordeaux, ľudia, mesto, kaviareň Foto:
Bordeaux, v ktorom hrajú slovenskí futbalisti svoj premiérový zápas šampionátu 11. júna proti Walesu, leží v západnej časti Francúzska a preslávilo sa vínom.
debata (10)

Prvé pravidlo sa týka jazyka. Všeobecne je totiž známe, že Francúzi neradi komunikujú v angličtine, i keď ju ovládajú.

„Stalo sa mi, že som v obchode musela osloviť sedem ľudí, kým sa našiel niekto, kto mi bol ochotný odpovedať na moju otázku v angličtine. Pritom zjavne rozumeli, čo sa pýtam, lebo každý ma na niekoho odkázal,“ hovorí o skúsenosti Katarína z Nitry, ktorá vo Francúzsku pravidelne dovolenkuje.

Podľa turistického sprievodcu Michala Francúzi oceňujú, ak sa snažíte povedať aspoň pár slov vo francúzštine. Stávajú sa vtedy prístupnejšími. „Raz som išiel so zájazdom na pútnické miesto Lurdy a mali sme niekde osem hodín stáť. Nevedel som veľmi po francúzsky, no nakoniec som sa s policajtmi nejako lámane, rukami, nohami dohodol. Je dobré vedieť používať pár fráz, a keď sa človek snaží, dohodne sa,“ zaspomínal Trnavčan, ktorý sprevádza turistov po celej Európe.

"Zaujíma ich, ako sa žije v iných krajinách, hoci v geografii až tak nevynikajú. Potešia sa, keď niekto ovláda ich jazyk, akokoľvek málo,“ poznamenala k domácim Ľudmila, ktorá tu bola na študijnom pobyte. Obyvateľov krajiny galského kohúta označila ako patriotov, pôžitkárov, žoviálnych a zhovorčivých. Podľa nej sa treba inšpirovať ich správaním.

Čo sa týka ich denného režimu, vstávajú aj začínajú pracovať neskôr. Typické francúzske raňajky tvorí croissant s kávou alebo čokoládou. Podľa Evy z Bratislavy, ktorá žila v Paríži, kávou a čokoládou voňalo ráno celé mesto, a kým v roku 2008 nezačal platiť zákaz fajčenia na verejných priestranstvách, po odznení vône raňajok bolo cítiť cigarety.

Dnes sa fajčenie v kaviarňach v celej krajine trestá pokutou 450 eur, dovolené je na uliciach či otvorených terasách. Zákazy sa vzťahujú aj na vonkajšie areály pamiatok ako napríklad Versailles, ale aj Eiffelovka. Od roku 2015 je vo Francúzsku zakázané fajčiť tiež v autách pri deťoch mladších ako 12 rokov, pokuta je 68 eur. Za jedenie za volantom môžete v tejto krajine zaplatiť až 75 eur.

Sprievodca Michal upozorňuje, že cez obednú prestávku sú reštaurácie plné úradníkov. "Prácu končia niekedy okolo šiestej a radšej, ako ísť domov a variť, idú opäť do podniku a dajú si poriadnu večeru. Niekedy jedia do ôsmej alebo deviatej,“ pripomenul.

Účty v reštauráciách bežne zahŕňajú prirážku za obsluhu, zákazníci obyčajne nechávajú ďalšie prepitné vo výške 5 až 10 percent z hodnoty účtu. Je absolútne nevhodné dávať čašníkovi do ruky peniaze alebo mu povedať „To je dobré,“ ako sme na to zvyknutí doma. Vo Francúzsku treba počkať na výdavok a tringelt nechať na stole. Pri platbe kartou sa prepitné rovnako v hotovosti necháva na stole.

Nedeľný obed je najbohatší z celého týždňa, pozostáva z predjedla, polievky, hlavného jedla a záverečný chod tvorí niekoľko druhov syra. K jedlu patrí neodmysliteľný pohár vína. Ľudmila si zo svojho štúdia pamätá, že medzi mladými je populárne tzv. Apero. „Pozvú kamarátov a známych k sebe na pitie (alkoholické či nealkoholické) a nejaké chrumky, oriešky. Ide hlavne o porozprávanie a zabavenie sa, nie priamo o jedlo alebo opitie na mol,“ opísala zvyklosti.

Čo sa z francúzštiny hodí vedieť

  • áno – oui (ui)
  • nie – non (no)
  • doľava – a gauche (agóš)
  • doprava – a droite (adruat)
  • Môžete mi pomôcť? – Pourriez-vous m'aider? (purjé vu medé)
  • Nerozumiem – Je ne comprends pas (žn koprapa)
  • Neviem – Je ne sais pas (žn sepa)
  • Dobrý deň – Bon jour (bon žu:r)
  • Dovidenia – Au revoir (órvua:r)
  • Prepáčte – Excusez-moi s'il vous plait (ekskuzémua silvuple)
  • Na zdravie! – Santé! (saté)
  • Hovoríme po anglicky – On parle anglais (o parl aglé)
  • Fajčiť zakázané – Défense de fumer (défas d fumé)
  • Pozor! – Attention! (atasjo)**
  • Vstup/Vchod – Entrée (atré)
  • Východ – Sortie (sorti)
  • Prvá pomoc – Poste de secours (post d sku:r)

Slovensko má doteraz naplánované zápasy v mestách Bordeaux, Lille a St. Etienne. Bordeaux, v ktorom hráme svoj premiérový zápas šampionátu 11. júna proti Walesu, je pekné najmä vďaka množstvu zelene a parkov. Leží v západnej časti Francúzska a preslávilo sa vínom. Lille na nachádza na severe a približne za tri hodiny, čo je na francúzske pomery celkom krátko, sa odtiaľ dá dostať do mesta Champagne, rovnako známeho vďaka vínu, tentoraz šumivému.

St. Etienne leží na východe krajiny neďaleko mesta Lyon, ktoré je druhým najväčším mestom Francúzska, hlavným centrom obchodu, ale aj gastronómie a filmu, za čo vďačí najmä rodákom bratom Lumiérovcom.

Najväčšími turistickými lákadlami vo Francúzsku sú však aj tak Paríž, francúzska riviéra, vinárska oblasť Provensalsko a pútnické miesto Lurdy.

Bola by škoda nenájsť si pri ceste do tejto krajiny čas aspoň na návštevu hlavného mesta. Slávna Eiffelova veža, Víťazný oblúk, galéria Louvre, parížske fontány, rázovitá štvrť na pahorku Montmartre, kde sa nachádzajú pamiatky ako Bazilika Sacré-Coeur (Chrám najsvätejšieho srdca Ježišovho) či kabaret Moulin Rouge. Pripraviť sa tu treba na dlhé rady a bezpečnostné kontroly.

Na otázku, čo si zobrať do Francúzska, študentka Ľudmila odpovedá: „Podľa toho, kam idete. Na sever dáždnik, na juh plavky a na dedinu slovník, pretože tam rozprávajú iba po francúzsky.“

Michal ešte upozorňuje na policajtov, ktorí sú podľa neho nekompromisní a kontrolujú dôsledne. Radí, že zjednávať výšku pokuty sa u nich ani neoplatí skúšať.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #EURO 2016 #tradície