V Donecku protestovalo proti ozbrojenej misii OBSE 5 000 ľudí

Vyše 5 000 ľudí prišlo v Donecku na protest proti vyslaniu ozbrojenej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na východ Ukrajiny. Na prímerie tam teraz dohliada neozbrojená misia. Vyzbrojenie pozorovateľov požaduje Kyjev a obmedzené vyzbrojenie pripustilo aj Rusko.

10.06.2016 18:29
debata (117)

Doneck je baštou proruských povstalcov a podľa agentúry AFP sa mnoho účastníkov o pláne na protest dozvedelo od svojich zamestnávateľov alebo od vedenia univerzity, na ktorej študujú.

"Povedali nám na univerzite, že je potrebné sa zúčastniť, ale s tou misiou nesúhlasím ani ja osobne. Mestá na Donbase sú opäť pod paľbou, OBSE to nerieši. Prišli sme, aby sme ukázali, že existujeme, že sme občanmi Doneckej ľudovej republiky a aby sme povedali, že sme proti rozmiestneniu ozbrojených pozorovateľov, "povedal AFP dvadsaťdvaročný študent ekonómie Vladimir.

Profesorka, ktorá sa predstavila ako Jelena, povedala, že „v Donecku OBSE nikto nedôveruje“. „Sú zdiskreditovaní. Preto nie je potrebné takým ľuďom dávať zbrane,“ vyhlásila.

Zástupca samozvanej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin povedal, že vyzbrojiť pozorovateľov je synonymom neúspechu mierových dohôd z Minska, ktoré mali pomôcť konflikt ukončiť. Prezident Petro Porošenko chce z OBSE „urobiť tretieho účastníka konfliktu“, vyhlásil Pušilin.

Konflikt na východe Ukrajiny si za dva roky vyžiadal životy viac ako 9 000 ľudí. Rusko je proti nasadeniu ozbrojenej misie na udržanie mieru, ale jeho minister zahraničia Sergej Lavrov nedávno povedal, že by Moskva nebola proti tomu, keby boli pozorovatelia vyzbrojení „pištoľami na sebaobranu“.

117 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #OBSE #Ukrajina