Solar Impulse 2 pristál v New Yorku

Švajčiarske lietadlo na solárny pohon Solar Impulse 2 odletelo z pensylvánskeho Lehigh Valley do New Yorku. Tento let predstavuje poslednú americkú etapu na jeho ceste okolo sveta. Z východoamerického veľkomesta stroj neskôr zamieri cez Atlantik do Európy.

11.06.2016 08:11 , aktualizované: 11:05
Solar Impulse 2 Foto: ,
Na snímke z apríla 2016 Solar Impulse 2 pri prelete ponad San Francisco.
debata (2)

Let do New Yorku trval približne tri hodiny. Asi 130-kilometrovú trasu mal pilot Andre Borschberg podľa pôvodného harmonogramu absolvovať v utorok, let však odložili pre zlé počasie.

Prelet do Európy aj následná záverečná etapa medzi Európou a Abú Zabí potrvajú približne 120 hodín, obe tak budú spolu s preletom z Japonska na Havaj patria k najdlhším a najnáročnejším.

Solar Impulse 2 odštartoval cestu okolo sveta vlani v marci v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch. Cieľom projektu je propagácia solárnej energie, ktorá je jediným zdrojom pohonu lietadla. Na svojom povrchu má 17 248 fotovol­taických článkov, ktoré s pomocou lítiových batérií dodávajú energiu štyrom motorom. Rozpätie krídel je 72 metrov, čo je viac, než má Boeing 747. Solárny stroj však váži len 2,3 tony, teda asi ako väčší osobný automobil.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Solar Impulse 2