Tisíce ľudí sa zúčastnili na gay pride pochode vo Varšave

Tisíce účastníkov pochodu gay pride vo Varšave požadovali zrovnoprávnenie gejov a lesieb v prevažne katolíckom Poľsku. Do ulíc vyšla aj skupina pravicových extrémistov, avšak k násilným incidentom nedošlo, informovala agentúra DPA.

11.06.2016 21:35
poľsko, gay pride Foto: ,
Pred začiatkom varšavského Pochodu rovnosti viac ako 100 známych poľských osobností vyzvalo spoluobčanov, aby sa verejne prihlásili k svojej prípadnej menšinovej sexuálnej orientácii.
debata (23)

Pred začiatkom varšavského Pochodu rovnosti viac ako 100 známych poľských osobností vyzvalo spoluobčanov, aby sa verejne prihlásili k svojej prípadnej menšinovej sexuálnej orientácii. „Práva nemožno priznať tým, ktorí si skrývajú tvár. Žiadame vás: vyjdite s pravdou von,“ uvádza sa vo vyhlásení osobností, ktoré sa otvorene hlásia k homosexualite.

Medzi signatármi výzvy bol aj starosta mesta Slupsk Robert Biedron a bývalá poslankyňa a transexuálna aktivistka Anna Grodzká.

Účastníci pochodu, ktorého bezpečnosť zaisťovala polícia, žiadali zavedenie manželstiev osôb rovnakého pohlavia a priznanie práva na adopciu detí homosexuálnym pá­rom.

Z prieskumov dlhodobo vyplýva, že úroveň akceptácie sexuálnych menšín je v Poľsku jedna z najnižších v rámci EÚ.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Gay Pride