Päťdesiat obetí po streľbe v Orlande, k útoku sa prihlásil IS

K streľbe v nočnom klube v Orlande na Floride, kde zahynulo 50 ľudí a ďalších najmenej 53 utrpelo zranenia, sa prihlásila radikálna organizácia tzv. Islamský štát (IS). Uviedla to agentúra Amak napojená na IS, ktorú citovala agentúra Reuters. Okolo zodpovednosti radikálov z IS však stále panuje neistota. Floridský senátor Bill Nelson uviedol, že zodpovednosť Islamského štátu ešte nebola potvrdená.

12.06.2016 12:38 , aktualizované: 22:20
debata (1)

Americká FBI potvrdila predchádzajúce správy médií, že strelcom bol 29-ročný Omar Mateen, Američan afganského pôvodu, ktorý sa narodil v New Yorku. Mateena vyšetrovala pre údajné teroristické väzbám už v roku 2013 a 2014. Vypočúvali ho, nič podozrivého však neodhalili a vyšetrovanie uzavreli, informoval Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) na brífingu v Orlande.

Predstavitelia FBI potvrdili, že útočník pred streľbou volal na tiesňovú linku 911 a hovoril o radikálnej organizácii Islamský štát. Televízna stanica NBC News predtým na twitteri uviedla, že útočník počas tohto telefonátu vyjadril vernosť vodcovi islamistov Abu Bakra Bagdádímu.

Ako vyšlo najavo, podozrivý bol v minulosti zamestnancom bezpečnostnej firmy. Zbrane, ktoré použil pri streľbe, si legálne vydal asi týždeň pred útokom. Na otázku, ako je možné, že ich mohol získať, keď bol v minulosti v hľadáčiku polície, hovorca FBI uviedol, že vyšetrovanie nič nezistilo a bolo uzavreté.

Muž tiež absolvoval výcvik v streľbe, uviedol člen výboru Snemovne reprezentantov pre vnútornú bezpečnosť Peter King.

Stovky dobrovoľníkov stoja v dlhých radoch, aby...
+8Zranení ľudia sa schovávali na toaletách...

Obama: Išlo o akt terorizmu a nenávisti

„Vieme dosť na to, aby sme mohli povedať, že išlo o akt terorizmu a akt nenávisti,“ povedal počas krátkeho vystúpenia v Bielom dome Obama, ktorého citovala agentúra DPA. Zdôraznil, že útok na ktoréhokoľvek občana USA je útokom na všetkých Američanov.

Podľa jeho slov však zatiaľ nie je jasné, či bol strelec v spojení s teroristickými skupinami, čo by malo objasniť až ďalšie vyšetrovanie. Streľbu vyšetrujú ako teroristický čin a zločin z nenávisti.

Dôkazy o priamom napojení strelca na IS zatiaľ nie sú

Americkí predstavitelia zatiaľ nemajú k dispozícii dôkazy o tom, že by existovalo priame spojenie medzi streľbou a tzv. Islamským štátom či inou zahraničnou extrémistickou organizáciou. S odvolaním sa na nemenované zdroje o tom informovala agentúra Reuters.

Po útoku zástupca FBI Ronald Hopper na otázku novinárov, či mal útočník blízko k militantnému islamu či Islamskému štátu, uviedol: „Máme určité náznaky, že táto osoba mala blízko k určitej ideológii. Zatiaľ však nemôžeme povedať nič konkrétne.“ Podľa FBI zatiaľ nie je jasné, či bola streľba zločinom z nenávisti, teroristickým útokom či násilným činom. Guvernér Floridy Rick Scott však neskôr krviprelievanie označil za „jasný teroristický čin“.

Demokratický kongresman Adam Schiff, ktorý je členom výboru Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby, však uviedol, že útočník Omar Mateen vyjadril svoju vernosť Islamskému štátu. „Fakt, že k streľbe došlo počas ramadánu, že vedenie IS v meste Rakka vyzvalo k páchaniu útokov v tejto dobe, že terčom sa stal nočný klub pre homosexuálov a transgender osoby (LGBT) a že – ak je to pravda – strelec vyjadril svoju vernosť IS, naznačuje, že išlo teroristický čin inšpirovaný IS,“ vyhlásil Schiff.

Podľa Schiffa streľba v Orlande „bolestne pripomína“ útok v parížskom klube Bataclan, kde vlani v novembri islamskí extrémisti postrieľali desiatky ľudí.

Predstaviteľ moslimskej komunity v strednej Floride Muhammad Musri varoval v súvislosti s úvahami, že pri masakre mohol zohrať úlohu radikálny islamizmus, pred vynášaním predčasných záverov. „Je to hrozná udalosť, smútime, naše srdcia sú zlomené,“ povedal Musri s tým, že si treba počkať na výsledky vyšetrovania.

Tragédia v klube

Útok sa stal tesne pred záverečnou, teda okolo 02.00 tamojšieho času (08.00 SELČ). V klube sa nachádzalo približne 320 ľudí. Strelec mal podľa šéfa orlandskej polície Johna Minu pušku útočného typu, strelnú zbraň a pri sebe mal aj zatiaľ bližšie nešpecifikovaný predmet. Policajný zásah sa podľa neho začal prestrelkou. Najprv jedného policajta s páchateľom, ku ktorému sa vzápätí pridali jeho dvaja kolegovia. Jeden z policajtov pri nej utrpel zranenia. Muž následne zobral väčší počet rukojemníkov.

Približne po troch hodinách sa polícia rozhodla, že situáciu vyrieši použitím sily. Pomocou výbušniny sa členovia špeciálneho zásahového tímu SWAT dostali do klubu, pričom páchateľa, ktorý sa nachádzal neďaleko jeho vchodu, polícia pri prestrelke zabila. Týmto zásahom sa podarilo zachrániť „najmenej 30 rukojemníkov“, informoval Mina. V klube zasahovalo 11 policajtov. Pred podnikom objavili strelcovu dodávku.

Ľudia sa schovávali na toaletách nočného klubu, zatiaľ čo útočník vypálil až stovku nábojov po tých, ktorých mal na dohľad. Takto popisujú streľbu svedkovia. Kto mohol, dostal sa z klubu von, ďalší sa zavreli a čakali na zásah polície.

„Bol to šok. Prásk, prásk, prásk, stále dookola,“ povedal televízii CNN návštevník klubu Christopher Hansen, ktorému sa podarilo uniknúť na ulicu. Vonku potom rovnako ako ďalší pomáhal odnášať zranených. Na ich prevoz do nemocníc nestačili sanitky, a tak ich odvážali aj policajné autá.

Ďalší svedkovia popisujú, že paľba sa sprvu miešala s hlasnou tanečnou hudbou a ľudia si neboli istí, či nejde o súčasť show. Až keď sa ozvali prvé výkriky „Utekajte!“, uvedomili si, čo sa deje.

Pre obyvateľov zriadili krízovú linka, kde môžu volať v prípade, že majú strach o svojich blízkych. Radnica v Orlande vyhlásila výnimočný stav. Rovnaké opatrenie vyhlásil pre celý štát Florida jeho guvernér Rick Scott.

Otec strelca vyjadril ľútosť

Otec údajného útočníka Mir Seddique v telefonickom rozhovore pre televíziu NBC News vyslovil ľútosť nad činom svojho syna a povedal, že je stále v šoku. „Ospravedlňujeme sa za to, čo sa stalo. Nevedeli sme, že niečo také pripravuje. Sme v šoku ako celá krajina. Toto nemá nič spoločné s náboženstvom,“ povedal Seddique.

Dodal tiež, že Omara údajne nahnevalo, keď nedávno videl v centre Miami dvoch bozkávajúcich sa mužov. Predpokladá, že táto udalosť ho mohla motivovať k jeho činu.

Omar Mateen bol podľa svojho otca ženatý a má trojročného syna. Exmanželka údajného páchateľa, ktorá sa s ním rozviedla v roku 2011, denníku Washington Post povedala, že jej bývalý muž bol psychicky nestabilnou a násilnou osobou a často ju bil. Spočiatku vraj nebol príliš veriaci a chodil často do telocvične. Po niekoľkých mesiacoch manželstva sa však dostal pod vplyv radikálneho islamu. Podľa nej vlastnil zbraň malého kalibru a pracoval ako strážca v zariadení pre mladistvých delikventov.

Manželstvo oboch vraj trvalo len niekoľko mesiacov, hoci oficiálne sa rozviedli až v roku 2011. K ukončeniu manželstva prispeli rodičia ženy, ktorí, keď sa dozvedeli o tom, že ju manžel bije, prišli a odviezli ju. Od tej doby vraj s manželom nebola v kontakte, hoci sa niekoľkokrát snažil ju vyhľadať.

Pozostalým vyjadrili sústrasť

Barack Obama po útoku vyjadril sústrasť rodinám obetí streľby v Orlande. Vláde nariadil, aby tamojšej komunite aj vyšetrovateľom poskytla všetku možnú pomoc. „Prezident požiadal o to, aby bol pravidelne informovaný o vývoji, zatiaľ čo FBI a ďalší federálni činitelia spolupracujú s políciou v Orlande a snažia sa zhromaždiť viac informácií,“ uviedol vo svojom vyhlásení Biely dom. Ide o najtragickejšiu udalosť svojho druhu v dejinách USA.

Jeho francúzsky náprotivok François Hollande útok odsúdil a vyjadril v mene Francúzska aj francúzskeho ľudu podporu americkým úradom aj občanom. Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier na twitteri uviedol, že je z krvipreliatia šokovaný. Zdesenie vyjadril aj britský premiér David Cameron.

Úprimnú sústrasť rodinám obetí vyjadril americký viceprezident John Biden. O „zdrvujúcej správe“ píše na twitteri demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová, podľa ktorej je streľba „hrozným činom“. Podobný výraz použil aj republikánsky kandidát Donald Trump. „Kedy sa to skončí? Kedy budeme tvrdí, múdrí a ostražití?“ spýtal sa ďalej Trump. Napísal tiež, že mal pravdu „Pokiaľ ide o radikálny islamský terorizmus“.

Strelec je „zviera“ a jeho násilný čin ukazuje, že „toto je nová tvár vojny proti teroru,“ povedal v rozhovore pre CNN floridský senátor Marco Rubio. Ocenil tiež prácu policajtov, ktorí zachránili životy ľudí tým, že do klubu vtrhli a útok ukončili.

O deň skôr v rovnakom meste zastrelil zrejme vyšinutý fanúšik dvadsaťdvaročnú speváčku Christinu Grimmieovú.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Florida #streľba #streľba v Orlande