Nemecko bolo v roku 2015 tretím najväčším exportérom zbraní

Nemecko sa stalo vlani tretím najväčším vývozcom zbraní na svete, pričom sa zaradilo za USA a Rusko. Vyplýva to z výročnej správy o zbrojárskom priemysle, ktorú vypracovala spoločnosť Jane's Information Group. Píše o tom agentúra DPA.

13.06.2016 14:07
debata (23)

Nemecko si vlani v tejto štatistike voči predchádzajúcemu roku polepšilo o dve miesta, preklenúc Francúzsko a Britániu. Celková suma za export nemeckých zbraní do zahraničia dosiahla v roku 2015 takmer 4,8 miliardy dolárov, uvádza sa v správe.

Berlín podľa DPA veľmi dbá na dohody o dodávkach zbraní do krajín, ktoré nie sú tradičnými spojencami Nemecka. Zodpovednosť za zmluvy ohľadom predaja arzenálu leží na pleciach nemeckého ministra hospodárstva Sigmara Gabriela.

Tento rezortný šéf a zároveň vicekencelár sa však vo svojej vlasti dostal pod nátlak ohľadom exportu nemeckých zbraní do štátov, ako je Saudská Arábia. Rijád sa spolu s ďalšími krajinami Perzského zálivu – Katarom a Spojenými arabskými emirátmi – snaží v oblasti nákupu zbraní o zníženie svojej závislosti od USA, ich dlhoročného bezpečnostného partnera.

Autor predmetnej správy Ben Moore pre DPA potvrdil, že viaceré štáty Perzského zálivu, ako aj Egypt investujú do presných zbraní „za účelom získať podporu verejnosti tým, že sa tak vyhnú vysokým počtom obetí z radov civilistov“.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #štatistika #Nemecko #zbrane #vývoz